BOEIENDE WATERS

Het heeft de 36-jarige Stefan Descheemaeker nog niet aan verrassende wendingen ontbroken in zijn nog jonge loopbaan. In september staat hij voor een nieuwe professionele uitdaging, in Leuven bij de biergroep Interbrew. Descheemaeker krijgt er belangrijk huiswerk voorgeschoteld. Hij zal er de cel “mergers & acquisitions” leiden in opvolging van Ignace Van Doorslaere, die doorschuift naar een leidinggevende functie binnen Interbrew Nederland.

Stefaan Descheemaeker, gehuwd en vader van twee kinderen, heeft al wat boeiende watertjes doorzwommen. Momenteel, en nog tot eind augustus, is hij directeur-generaal bij de holding Definance. Definance heeft vooral, om niet te zeggen uitsluitend, belangen in de media- ( Canal Plus, Régie Media Belge) en immobiliënsector. In 1989 kwam Descheemaeker, toen amper 29 jaar oud, terecht bij Definance, dat tekent voor een portefeuille van zowat 1,6 miljard. Hij kreeg er, naast de post van directeur-generaal, ook een aantal andere bevoegdheden toegeschoven, zoals voorzitter van Immodef (de vastgoedpoot) of bestuurder van een aantal dochtervennootschappen van Defi (Defi is de moederholding van Definance, waarin onder meer de groep Decloedt, Beherman en P&V als belangrijkste tenoren opduiken).

Vroeg geleerd is oud gedaan : het is een gezegde dat perfect toepasselijk is op Stefaan Descheemaeker. Na zijn hogere studies (handelsingenieur Solvay School), kwam de in Brussel geboren en getogen Descheemaeker als adviseur werken voor het kabinet van toenmalig Financieminister Willy De Clercq (1984-1985). Descheemaeker : “Dat vormde een onderdeel van mijn legerdienst. Elk kabinet mocht een milicien in dienst hebben. Ik was MP bij het parlement en leerde zo de minister kennen. Mijn verzoek voor een overstap naar het kabinet werd ingewilligd.” Na een klein jaartje kabinetsleven in Brussel, volgde een overstap naar New York (1985-1986). Via via kwam Descheemaeker in contact met de Belg Michel Goldschneider, die in New York een eigen tradingfirma ( Velco Inc.) aan de praat houdt. “Een boeiende job,” zegt Descheemaeker. “Ook al was het behelpen om financieel rond te komen in een stad als New York.” Na New York vliegt hij terug naar zijn stad van geboorte en komt er nog drie jaar (1986-1989) uit voor Cobepa, de holding van Pierre Scohier.

De Franstalige Descheemaeker spreekt meer dan behoorlijk Nederlands, en dat heeft hij zélf zo gewild. “Toen ik destijds opgeroepen werd in het Klein Kasteeltje, had je de keuze tussen een rij met Nederlandstaligen en een rij met Franstaligen,” zegt hij. “Als ik mijn kennis van de andere landstaal wilde bijschroeven, was dit een uitgelezen kans. En dus ging ik de Nederlandstalige toer op.”

STEFAN DESCHEEMAEKER (DEFINANCE/INTERBREW) Nieuwe professionele uitdaging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content