BODSON EN I FIAMMINGHI

Samen in oude avant-garde

Baron en barones Bodson en de algemene directie van Tractebel nodigen hun relaties uit voor de première op 22 oktober in de Brusselse Albert Hall van Stravinski’s “Histoire du Soldat” (1918) en Schönbergs “Pierrot Lunaire” (1912), historische avant-garde. De muzikale vertolkers zijn I Fiamminghi en de soliste Fides Krucker, onder leiding van Rudolf Werthen. De invitatie in verfijnde art deco-stijl meldt dat dit evenement een coproductie is van Tractebel en I Fiamminghi. De opvoering heeft driemaal plaats in de gerenoveerde Albert Hall en verhuist dan naar Den Haag en Eindhoven. Diversifieert Tractebel naar de spektakelbusiness ?

Jacques Van Hee, externe relaties Tractebel : “We herdefiniëren onze structurele sponsoring van I Fiamminghi. Het opzet is de coproductie in de volgende vijf jaar van drie projecten van dit type. De criteria zijn : een originele creatie, met scenische uitlopers en een internationale dimensie. Wij wilden verdergaan dan de sponsoring met als tegengebaar een aantal concertplaatsen en een logo op een programma. In I Fiamminghi zit meer dan deze routine. Tractebel draagt 3,5 miljoen fr. bij tot de opvoeringen van Schönberg-Stravinski.”

Voor Dries Sel, manager I Fiamminghi, illustreert de coproductie een essentiële verschuiving in het beleid van het orkest : “We zijn niet langer een repertoiregezelschap, maar werken projectsgewijze. We pikken in op wat leeft bij het publiek en draaien niet op de sleur van onze eigen luimen zoals de traditionele orkesten in Vlaanderen.”

I Fiamminghi geeft gemiddeld 100 concerten per jaar, de helft in België, de helft in het buitenland (dertig landen, gesprekken worden gevoerd met concertorganisatoren in tien andere landen). De bedrijfsopbrengsten van I Fiamminghi over ’95 bedroegen 98,6 miljoen frank (te verdelen over concerten 26,8 miljoen, subsidies 33,5 miljoen, sponsoring 36 miljoen, deelname in opname cd 1,3 miljoen), de bedrijfskosten 102,2 miljoen frank (circa de helft voor loon- en andere kosten van de 50 musici en 10 stafleden). Rekening houdend met de (beperkte) financiële opbrengsten en kosten ligt het tekort in ’95 op 3,7 miljoen frank. De gecumuleerde tekorten bedragen 6,1 miljoen, de schulden 35,7 miljoen (waarvan 9,9 miljoen op lange termijn).

PHILIPPE BODSON (TRACTEBEL) Naast zorgen om de verankering van Tractebel, toch tijd voor vertier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content