Bodemtest

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het beursverhaal van Recticel is er een van vallen en opstaan. Na de nieuwe winstwaarschuwing komt mogelijk een einde aan de koersval. Wordt 2015 het jaar van de wederopstanding?

Eind 2013 noteerde het aandeel van Recticel in de buurt van 5 euro. Daarna volgde een stevig herstel richting 8 euro. De aanleiding van die koersstijging was de schikking in een kartelonderzoek van Europa. Recticel betaalde een boete van net geen 27 miljoen euro. Geen klein bedrag, maar daarmee viel een grote onzekerheid weg. Sommige analisten hadden rekening gehouden met een boete van 50 miljoen euro. Intussen staat de koers weer in de buurt van 5 euro, want een ander probleem — de zwakke conjunctuur in Europa — is gebleven.

Recticel behoort met 100 vestigingen in 28 landen tot de wereldwijde top drie van de polyurethaanschuimproducenten, maar het is heel sterk geconcentreerd op Europa. In 2013 realiseerde het 94 procent van zijn omzet in Europa. Er zijn vier belangrijke activiteiten: soepelschuim (46 % van de groepsomzet in de eerste negen maanden van 2014; schuimblokken voor toepassingen in de meubel- en andere industrieën), slaapcomfort (21 %; sterke matras- en slaapcomfortmerken zoals Beka, Lattoflex, Bultex en Schlaraffia), isolatie (18 %; panelen voor thermische isolatie van gebouwen) en auto’s (21 %; dashboardbekleding, deurpanelen en zetelkussens).

Het management stuurde vlak voor Kerstmis opnieuw een omzet- en winstwaarschuwing de wereld in. De zwakke conjunctuur leidde in het laatste kwartaal van 2014 tot een kleine terugval van de omzet. Daarnaast had Recticel af te rekenen met productieproblemen bij leveranciers (onder meer door een explosie in een Shell-fabriek) en met de hogere prijzen van polyol, die de marges drukten. De omzet over 2014 zal daardoor slechts lichtjes stijgen tegenover 2013. De rebitda, de recurrente bedrijfskasstroom (zonder eenmalige elementen), zal niet 5 procent hoger zijn zoals verwacht, maar ongeveer 12 procent lager.

Na negen maanden was er nog een omzettoename van 2 procent, van 940,5 naar 954,8 miljoen euro, met enkel een daling van 2 procent in slaapcomfort. In het derde kwartaal viel de daling met 7 procent in de omzet uit de autodivisie op. Recticel zoekt al enige tijd een koper voor die afdeling, want door de vele mindere jaren torst de schuimrubberproducent een netto financiële schuld van 193,2 miljoen euro (cijfer van eind september). Met een verwachte rebitda van ongeveer 64 miljoen euro — op basis van de recente winstwaarschuwing — komt dat toch neer op 3 keer de rebitda. Het is dan ook uitkijken naar wat er met het dividend gebeurt. Over vorig boekjaar werd dat verlaagd van 0,29 naar 0,20 euro per aandeel.

We beschouwen Recticel dit jaar als een tradingkandidaat, maar niet als een langetermijnbelegging. Tegen 11 keer de verwachte winst voor 2015, 0,8 keer de boekwaarde, 5 keer de verwachte verhouding tussen de ev en de ebitda, en een brutodividendrendement van 4 procent zien we toch weer een stevige onderwaardering, die de hoop op een koersherstel wettigt. Dit is wel een aandeel voor de risicobewuste belegger.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content