Bocconi

Authentiek Italiaans in het Brusselse Amigohotel.

Bocconi betekent ‘lekkere hap’ in het Italiaans en is ook de naam van een bijzonder Italiaans restaurant in het vermaarde Amigohotel, in de schaduw van de Brusselse Grote Markt.

Sinds januari 2000 maakt het Amigo deel uit van de hotelgroep Rocco Forte Hotels. De keten bestaat uit acht Europese luxehotels en wordt geleid door de Italiaan Sir Rocco Forte. Deze gentleman-hotelier droomde van een Italiaans gastronomisch restaurant in Brussel en op zijn initiatief werd Amigo verrijkt met het restaurant Bocconi.

Bedenker van het concept is Alberico Penati, de manager van de Londense Harry’s Bar. Penati engageerde ook de keukenploeg, met Giuseppe Colella als chef-kok. Die streeft naar pure Italiaanse eenvoud en kokkerelt het liefst met landelijke ingrediënten als linzen, artisjokken of eekhoorntjesbrood. De eetzaal werd ingericht door Olga Polizzi, de zus van Sir Rocco.

Giuseppe Colella wist bij een eerder bezoek aan Bocconi al te verbazen met carpaccio van Frisonarund met plakjes rijk geurende witte truffel en veldsla. Het pure ambrozijn was bereid met slechts drie ingrediënten en werd opgetild door een scheutje olijfolie, wat kruimels gebroken zwarte peper en zoutkristallen en de aanwezigheid van een glaasje Barolo Parussi 2001, Conterno Fantino.

Culinaire evergreens die al vier jaar op de kaart van Bocconi staan, zijn linguine met kreeft (65 euro voor twee) of kalfslever ‘Veneziana’ met polenta (24 euro).

De maaltijd die wij recent kregen voorgeschoteld, toonde opnieuw hoe smakelijk landelijke eenvoud kan zijn. Op de plaat bereide gamba’s kwamen met gegrilde groenten, zoals witloof, courgette, paprika, rode ui en champignons (18 euro). Het gerecht was op smaak gebracht met olijfolie, dragon en basilicum: simpel en heerlijk. Buisvormige paccherideegwaren kwamen kort gegaard met kerstomaatjes, nieroogkreeftjes en gesmolten raketsla (19 euro). Bij ieder gerecht kwam een meisje langs met een grote pepermolen om naar wens bij te kruiden.

Het glas werd gevuld met een sauvignon, Villa Sandi Tardo IGT 2005 uit Veneto (29 euro), een prettige witte die zich goed voelde bij de bereidingen met schaal- en schelpdieren. Bocconi beschikt over een wijnkaart vol Italiaanse juweeltjes. Een hele reeks wijnen zijn ook per glas beschikbaar. Linzen en ver doorgegaarde tonijn met kruidenkorst ervoeren wij als een droge bereiding (29 euro). Het glas werd deze keer gevuld met een Il Rogito Cantine del Notaio 2004, een rode uit Basilicata met complexe aroma’s van rode vruchten en veel smaak, gemaakt van de op de vulkaanhellingen groeiende aglianicodruif (58 euro). Panforte-ijs uit Sienna (9 euro) en een glaasje interessante zuurzoete rode 2003 Reciote della Valpolicella Masi, Veneto (13 euro), sloten deze authentieke Italiaanse maaltijd af.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content