Het vermaarde Amigo-hotel, op een boogscheut van de Brusselse Grote Markt, werd in het verleden bezocht door menig staatshoofd en vedette. Het vijfsterrenhotel behoort intussen tot de Rocco Forte-keten en werd vorig jaar in een nieuw kleedje gestoken door Olga Pollzzl. Rocco Forte Hotels werd in 1996 opgericht en omvat acht individuele luxehotels in Europa en Rusland. Elk hotel heeft een eigen karakter; ook de keuken en de persoonlijke bediening staan centraal in het concept.
...

Het vermaarde Amigo-hotel, op een boogscheut van de Brusselse Grote Markt, werd in het verleden bezocht door menig staatshoofd en vedette. Het vijfsterrenhotel behoort intussen tot de Rocco Forte-keten en werd vorig jaar in een nieuw kleedje gestoken door Olga Pollzzl. Rocco Forte Hotels werd in 1996 opgericht en omvat acht individuele luxehotels in Europa en Rusland. Elk hotel heeft een eigen karakter; ook de keuken en de persoonlijke bediening staan centraal in het concept. Sir Rocco Forte is Italiaan in hart en nieren en droomde er al lang van om in Brussel een modern Italiaans gastronomisch restaurant van topkwaliteit te openen. Op zijn initiatief werd hotel Amigo verrijkt met het restaurant Bocconi ('bocconi' betekent 'lekkere hap'). Het concept werd bedacht door Alberico Penati, manager van de Londense Harry's Bar en consultant van het hotel Royal Monceau in Parijs en van Billionaire, het restaurant van Flavio Briatore in Sardinië. Penati stelde het menu samen en engageerde de keukenploeg. Chef-kok is Giuseppe Colella, die eerder in het Four Seasons Hotel in Milaan werkte. Zijn spijskaart is opgebouwd uit relatief eenvoudige, authentiek Italiaanse gerechten. Zijn zuiderse delicatessen worden opgediend in een hedendaagse, kosmopolitische omgeving. Het decor is in geel en bruin, sfeervol verlicht. Bocconi heeft een eigen toegangsdeur aan de straatkant, maar is ook rechtstreeks via het hotel te bereiken. Wij werden op niveau in het Nederlands onthaald door de getalenteerde restaurantmanager Bernhard Raeymaekers (24 jaar, hotelschool Koksijde en zeven jaar ervaring in het buitenland). Op zijn advies ging de kurk van een Alastro I.G.T. Pianeta (40 euro). Deze fijne witte wijn met gouden tinteling, de vertrouwde smaak van de chardonnay-druif en interessante smaken van de Siciliaanse druivensoort grecanico, werd uit karaf geschonken. Er kwamen twee voorgerechten: een salade van rauwe en gekookte artisjok, parmezaan en raketsla (12 euro) en pappardelle (brede deeglinten) met paddestoelmengeling (15 euro). Hoofdgerechten waren: gebakken tonijn met salmoriglio-saus van gehakte olijven en kappers, opgediend met rauwe, gemarineerde venkelslierten (20 euro) en zeeduivel met heerlijke cannelliniboontjes en venusschelpen (21 euro). Toren van pistacheparfait, versierd met gekarameliseerde pistaches en rode vruchten op koek (8 euro) en ijs met gebak Panforte de Sienne en gekonfijt fruit (7 euro) vormden een waardige afsluiting. Alles wat wij proefden, was licht, zuiver en uitermate smakelijk. Wij waren oorspronkelijk gereserveerd enthousiast: amper een jaar geleden opende op dezelfde plek immers brasserie Verlaine. Verlaine verdween snel en sinds september is het de beurt aan Bocconi. Het ziet ernaar uit dat het deze keer wél zal lukken. Pieter van Doveren