BLUETOOTH: WAT KUNT U ERMEE?

Roel Van Espen medewerker Trends

Onder zowat elke bureautafel bevindt zich een kluwen van kabels, die verschillende apparaten zoals computers en printers met elkaar verbinden. Nochtans kan het eenvoudiger: met Bluetooth. Deze technologie laat de toestellen draadloos met elkaar communiceren. Niet alleen op kantoor, maar ook onderweg.

Bluetooth is een radioverbinding voor spraak en data op korte afstand. Dankzij deze technologie kunnen apparaten draadloos met elkaar communiceren binnen een straal van ongeveer 10 meter. Wanneer het vermogen opgevoerd wordt, is zelfs een bereik van 100 meter mogelijk.

Elk Bluetooth-toestel – of het nu gaat om een gsm, een keyboard of een printer – heeft een vooraf bepaald adres. Zodra twee apparaten in elkaars bereik komen, beginnen ze automatisch te communiceren en elkaars adressen te verifiëren. In dit mininetwerkje verspringt de frequentie tot 1600 keer per seconde. De kans op interferentie met een ander toestel – bijvoorbeeld de afstandsbediening van uw garagepoort – is dus miniem. De dataoverdracht gebeurt tegen 1 Mbps (megabits per seconde), maar de nieuwste 2.0+EDR-versie haalt snelheden tot 3 Mbps.

Het belangrijkste verschil met infrarood zit in de gevoeligheid aan hindernissen. Bij infrarood mag de straal onder geen beding gehinderd worden (denk maar aan de afstandsbediening van uw televisietoestel). Bluetooth daarentegen heeft geen probleem met obstakels.

Ten opzichte van het eveneens draadloze wifi is de bandbreedte en het bereik een stuk kleiner. Maar Bluetooth wordt dan weer gekenmerkt door een veel zuiniger energieverbruik (amper 20 % van wat wifi nodig heeft). En dat is een belangrijk pluspunt voor kleine, mobiele apparaten met een beperkte batterijcapaciteit, zoals gsm’s en pda’s.

Op kantoor

Heel wat moderne pc’s of laptops zijn vandaag uitgerust met Bluetooth. Is dat niet het geval met de uwe, dan kunt u zich een dongle aanschaffen, een klein apparaatje dat u in een USB-poort van uw computer steekt. Na de installatie van de bijgeleverde software wordt automatisch een verbinding gemaakt met andere Bluetooth-apparaten in de buurt. Een Bluetooth-dongle is in de meeste computerzaken te verkrijgen voor ongeveer 25 euro.

Een handige toepassing is de draadloze verbinding met het keyboard of met de muis van uw pc. Voorbeelden zijn de Microsoft Optical Desktop Elite for Bluetooth (zo’n 120 euro) en de Logitech diNovo Bluetooth Media Desktop (vanaf 180 euro – met losgekoppeld numeriek toetsenbord). Of wat dacht u van draadloos afdrukken? Daarvoor hebt u een Bluetoothprinter nodig, en die vindt u bij sommige grote merken. Zo is er bijvoorbeeld de compacte HP Deskjet 460 (vanaf 250 euro). Hebt u geen aangepaste printer in huis? Geen probleem: u kunt zich ook een specifieke Bluetoothdongle aanschaffen. Die zijn te krijgen bij HP of Belkin voor 35 euro. Zodra u deze dongle aansluit op de USB- of parallelle poort van uw printer, werkt hij helemaal draadloos.

Pda en gsm

Bluetooth is ook aangewezen om gegevens tussen uw computer en uw pda te synchroniseren zonder kabels. En ook gsm’s zijn steeds vaker Bluetoothcompatibel. Dat laat u bijvoorbeeld toe om makkelijk sms’jes te versturen via uw pc. Maar vooral populair zijn de Bluetooth-headsets. Veruit de meest bekende is die van Sony Ericsson (vanaf 70 euro).

Ook heel wat carkits zijn gebaseerd op het Bluetoothprincipe. Wanneer u met uw Bluetooth-gsm in de auto stapt, schakelt die automatisch over naar uw carkit. Handig is dat uw mobieltje in uw vestzak of handtas mag blijven zitten. Over de geluidskwaliteit hoeft u zich weinig zorgen te maken. Maar wij ondervonden soms wel dat een gesprek onderbroken werd bij het in- of uitstappen. Bluetoothcarkits vindt u bij gsm-merken zoals Nokia en Sony Ericsson. ‘Onafhankelijke’ carkits – zoals de Parrot CK3000 Evolution (110 euro) – hebben echter als voordeel dat ze compatibel zijn met gsm’s van verschillende fabrikanten.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content