Blue Note Festival (1)

In Trends van 21 juli blikken we vooruit op het ‘All That Jazz?’-luik van het Blue Note Festival, met de dansbare, hippe fusionvormen.

Blue Note Festival aan Zee: zaterdag 9 en zondag 10 juli, Potinièrepark, De Haan.

Blue Note Festival Gent: van donderdag 14 tot en met maandag 18 juli, Bijlokesite, Bijlokekaai, Gent.

Info: www.bluenotefestival.com

Een van de betere Europese jazzfestivals worden. ” Dat was vier jaar geleden de doelstelling van Bertrand Flamang, de man achter het Gentse Blue Note Festival. Welnu, met de editie 2005 komt dat doel weer een stukje dichterbij. Het recept daarvoor is al even simpel als vernuftig: grote namen uit de jazz, gespreid over twee weekends. De liefhebber van jazz die uit de traditie is ontstaan, kan van 14 tot en met 18 juli terecht op de Bijlokesite; fans van de meer dansbare, hippere jazzvormen worden van 20 tot en met 24 juli in de watten gelegd.

De week vóór het eigenlijke Blue Note Festival draait de organisatie al warm aan de kust met een ‘big band’-weekend, onder de noemer Blue Note Festival aan Zee (zaterdag 9 en zondag 10 juli). In het prachtig gerestaureerde Potinièrepark van De Haan krijgt u twee dagen lang de beste internationale big bands van het moment te horen, met dus onder meer ook ons eigen Brussels Jazz Orchestra, die Chris Joris te gast heeft. De Nederlandse zangeres Trijntje Oosterhuis brengt met The Houdini’s een ode aan de roots van de big-bandmuziek en aan Billie Holiday, terwijl de Afro Cuban All Stars garant staan voor muzikale invloeden uit de vier windstreken. Tijdens dag twee, zondag 10 juli, krijgt u een staalkaart van het beste van de Europese, Amerikaanse en Europees/Amerikaanse avant-garde van dit moment: het ICP Orchestra met pianist Misha Mengelberg, de Andrew Hill Big Band, en – als kers op de taart – Toots Thielemans, die als gast van de Mingus Big Band, het Blue Note Festival aan Zee-weekend komt afsluiten.

Vanaf 14 juli zit het Blue Note Festival weer in zijn thuisbasis, de Gentse Bijloke. Onder de noemer ‘All That Jazz’ kunt u er vijf avonden lang terecht voor het kruim van de klassieke jazz.

De aftrap wordt gegeven door het Robin Verheyen Trio (de band die tijdens de vorige editie van Blue Note de wedstrijd ‘Jong Jazztalent in Gent’ won), gevolgd door McCoy Tyner, de pianist die samen met tenorgoeroe John Coltrane jazzgeschiedenis schreef en met zijn percussieve, hamerende pianostijl zijn stempel drukte op een hele generatie muzikanten.

Op vrijdag 15 juli is het vooral uitkijken naar het tegendraadse talent van Don Byron (de New Yorkse klarinettist, tenorist, componist en socio-politiek denker overspant een verbluffend aantal muziekstijlen), naar gitaarvirtuoos John Scofield en de dertienkoppige Dave Holland Big Band.

Aanraders op zaterdag 16 juli: het Quartet van tenorsaxofonist Ben Sluijs, het Quartet van Belgiës grootste trompettist Bert Joris, de vederlichte musette, zwierige tango maar ook vlammende bop van de Franse accordeonist Richard Galliano, en – vooral – Dee Dee Bridgewater, die heeft beloofd in Gent op zoek te gaan naar paden die nog niet door horden jazzvocalisten zijn platgetreden: klassiekers uit het Franse chanson, van Edith Piaf via Sacha Distel tot Claude Nougaro.

Dat in de composities van de Belgische pianist Jef Neve de echo’s van Brad Mehldau en Keith Jarrett weergalmen, kunt u op zondag 17 juli zelf gaan beluisteren. Terence Blanchard groeide sinds de jaren negentig uit tot de muzikale tweelingbroer van regisseur Spike Lee en schreef de soundtracks van onder meer Mo’ better blues en Jungle fever. Toch blijft deze trompettist in de eerste plaats een jazzman. Filip Catherine selecteerde voor zijn passage in Gent zijn favoriete muzikanten van het moment en kwam uit bij een heus gitaarorkest, met kleppers als Pierre Van Dormael, Peter Hertmans, Nicolas Fiszman en Jacques Pirroton. Contrabassist Charlie Haden verdiepte zich voor zijn Land of the Sun-project samen met pianist/arrangeur Gonzalo Rubalcaba in de muziek van de Mexicaanse José Sabre Marroquín. Het resultaat kunt u zondag zelf gaan beluisteren: delicate, verfijnde muziek die vooral eer doet aan melodie en koloriet.

Als afsluiter van ‘All That Jazz’ brengt Novastar-zanger Joost Zweegers op maandag 18 juli nog een ode aan Chet Baker. De composities van de legendarische zanger-trompettist Chet Baker bevatten hetzelfde soort melancholie dat ook Zweegers op het lijf geschreven staat: ingetogen songs als ‘There’s a Lull in my Life’, die nooit lijken te willen openbreken…

J.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content