Bloemen langs de snelweg

De Vlaamse sierteelt beleeft met Valentijn weer pieken. Maar komt er eindelijk een gecentraliseerd aanbodsysteem? Dankzij twee nieuwe initiatieven krijgen de telers vaart op de elektronische snelweg.

De living is de werkkamer, in rekken aan de muren stapelen de kartonnen dozen met computermateriaal zich op. Voor de schermen tokkelen vlijtig de whizzkids naar de elektronische snelweg. “Met ons elektronisch systeem kunnen de kwekers 95% van het huidige administratieve werk besparen. Maar we moeten onze klanten kunnen overtuigen met de computer te werken. De kwekers zijn een wat speciaal volk, ze vormen een gesloten groep. Computers zijn pas sinds tien jaar ingeburgerd bij tuinbouwers.”

Zaakvoerder Hendrik De Boever van bvba Bocomp predikt de revolutie in tuinbouwland. Met zijn systeem Dataverde wordt de elektronische afhandeling van orders in de tuinbouw mogelijk. Met Dataverde kan de kweker voortaan via Internet zijn aanbod kenbaar maken, en orders met groothandelaars of exporteurs afsluiten. Het plannen van de productie, bijvoorbeeld voor Sint-Valentijn, wordt steviger gecoördineerd. Ook ruilen van het assortiment met andere kwekers, een frequent voorkomende praktijk, wordt mogelijk. “Het aantal referenties in onze sector is zeer uitgebreid: maat, kleur, kwaliteit variëren sterk. Vandaag stuurt de kweker tot 300 faxen naar zijn klanten. Met Dataverde wordt dit hele tijdrovende, onoverzichtelijke en verouderde proces uitgeschakeld,” weet Hendrik De Boever.

Begin jaren tachtig werkte de Hallenaar bij Dolmen Computer Applications. Zijn broers Johan en Patrick, beide actief in de tuinbouw, vroegen een informaticaprogramma voor hun bedrijf. Via mond-tot-mondreclame groeide het aantal klanten. In 1989 hakte Hendrik De Boever de knoop door, en startte Bocomp. Het bedrijf ontwikkelt informaticatoepassingen in de tuinbouw: onder meer administratie, orderverwerking, productieplanning. Het klantenbestand telt inmiddels 300 tuinbouwers, tuincentra, boomkwekerijen, groothandelaars. De twee werknemers vergaarden in 1998 een omzet van tien miljoen frank.

SOFT2NET.

In de race naar de elektronische verhandeling in de Belgische sierteelt (zie ook Trends, 30 juli 1998) zette Hendrik De Boever in 1998 een beslissende stap. Samen met zeventien kwekers en groothandelaars richtte hij de bvba Dataverde op. Het bedrijf is voor de helft in handen van de bvba Soft2Net, dat software-applicaties voor de tuinbouw op Internet ontwikkelt. Naast Hendrik De Boever zijn de aandeelhouders Bert Moors en Dirk Forier. Dataverde is de maatschappij die het operationeel beheer van Soft2Net uitvoert. Vandaag werken zeventig producenten en groothandelaars met Dataverde. “Als we 200 leden hebben, wordt het systeem rendabel,” berekent Hendrik De Boever.

Maar ook in het buitenland is er interesse. Erg belangrijk is het contract met het Franse La Graine Informatique. “Het softwarehuis La Graine is verantwoordelijk voor 80% van de automatisering in de groensector in Frankrijk. Het bedrijf heeft nog geen eigen systeem, en opteert voor Dataverde. Op termijn moeten we in Europa groeien naar een standaardstructuur.”

TEGEN DE KLOK.

Die uniformiteit is een vereiste. Want half maart verschijnt een tweede, geautomatiseerd systeem op de markt, van het Sierteelt Platform Vlaanderen ( SPV). De motor achter het SPV is het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers ( AVSB), aangevuld met de Vlaamse Tuinbouwkamer, de coöperanten van Produco en Euroveiling, en de leden van de exportcoöperatie Tuinbouwvennootschap. Ook het SPV brengt een grote, interactieve databank voor elektronische handel op de markt. “Dataverde heeft zich gehaast om ons voor te zijn. Maar ons systeem is beter, want onder meer gebaseerd op de Noorse visverkoop. Daar wordt het materiaal reeds op het schip verhandeld. Maar niets sluit een samenwerking met Dataverde op termijn uit,” meldt SPV-voorzitter Edmond Hollevoet.

Komt het offensief te laat? Een kwart van de Vlaamse telers verhandelt reeds op de Nederlandse veilingen, waar het centraal uitgebouwd leversysteem voor tientallen miljarden omzet zorgt. “SPV zal de terugkeer naar Vlaanderen in gang zetten,” klinkt Edmond Hollevoet overtuigd. “We mikken op honderden leden van de 2000 kwekers in België. Eén van de grote voordelen is de snellere betalingstermijn. Die moet van twee maanden naar één week worden gebracht. Bovendien bieden we met ons platform een betalingsgarantie.”

WOR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content