Blinkend alternatief

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het goud is weer wat meer gaan blinken na vele maanden van consolidatie. Fysiek goud blijft een goede keuze als bescherming tegen zware stormen op de financiële markten. Een beursalternatief voor fysiek goud is Franco-Nevada.

Franco-Nevada investeert vooral vroeg in goudmijn- of andere mijnbouwprojecten met het oog op royalty-inkomsten. De klemtoon ligt op goud, maar er is ook een diversificatie richting zilver, basismetalen als koper en nikkel en ook olie en gas. Franco-Nevada is de grootste goudroyaltyspeler in de wereld, zowel in aantal goudactiva als in royalty-inkomsten.

De onderneming profileert zich tussen een beleggingsfonds en tracker op goud en de goudmijnen zelf. De groep mikt meer op hogere rendementen, ook door een dividend uit te keren, dan een goudtracker, maar schakelt een aantal kosten en risico’s van individuele goudmijnen uit, die te maken hebben met de exploitatie van een mijn, bijvoorbeeld milieu. Franco-Nevada is vergelijkbaar met een farmareus. Die sluit overeenkomsten af met biotechbedrijven en verwerft in ruil voor financiering van programma’s royalty’s op de toekomstige verkoop in geval van succes. Bij Franco-Nevada gaat het om succesvolle mijnexploitatie in plaats van de succesvolle lancering van geneesmiddelen.

De groep raakt de jongste jaren steeds meer gediversifieerd, want het investeringsritme werd opgevoerd. De groep beschikt over 200 potentiële royaltystromen. Zowat een vijfde is er al, 10 procent volgt binnen de vijf jaar en drie vierde zit nog in het exploratiestadium. Ze zullen niet allemaal inkomsten opleveren.

Afgerond 80 procent van de inkomsten komt uit Noord- en Midden-Amerika, zowat 15 procent uit Zuid-Afrika. De inkomsten beginnen sterk toe te nemen en dat is ook de verwachting voor de eerstvolgende jaren met onder meer de Tasiast-mijn in Mauretanië (van Kinross Gold ; 2 % royalty) en Detour Lake in Ontario (van Detour Gold ; 2 % royalty). De meeste analisten rekenen op een winstgroei per aandeel van 50 procent over de periode 2012-2014.

Het gaat hier om een volwaardig alternatief voor fysiek goud en vooral goudmijnen om op een stijgende goudprijs in te spelen. Het aandeel presteerde de voorbije jaren veel beter dan de markt. Het aandeel lijkt duur tegen ruim 30 keer de winst 2012, maar gezien het verwachte parcours van winstgroei is die koers best aanvaardbaar voor een koopadvies.

IN SAMENWERKING MET KANAAL Z EN INSIDE BELEGGEN

BUY FRANCO-NEVADA

Koers:48,90 CAD

Munt: CAD

ISIN-code:CA3518581051

Beurs:Toronto

Ticker:FNV CN

Beurskapitalisatie:7 miljard CAD

Verwachte k/w ’12: 35

Verwachte k/w ’13: 26

Koersverschil 12 md: +16%

Koersverschil sinds jaarbegin: +26%

Dividendrendement: 1.2%

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content