Blink

In het bijzonder ingerichte restaurant Blink zorgt chef-kok Alain Smet voor moderne gerechten met een smaakje uit de wereldkeuken.

Tot tweemaal toe werd het getipt in de hitparades van de gastronomische ontdekkingen van 1998 (zie Trends, 7 januari 1999). Blink, het restaurant gelegen in de dorpskern van Strombeek-Bever op enkele minuten rijden van de Heizel, is een concept van Eva Deroo. Het oude huis van een slotenmaker gaf ze een apart cachet door de gevel met donker plaatstaal te bekleden.

‘Blink’ zou niet ‘Blink’ heten als metaal niet het almaar herhaalde materiaal was. Niet alleen de gevelbekleding, ook het barmeubel en de wenteltrap zijn van ijzer. Blink is keurig ingericht: op de plankenvloer, te midden van de terracottakleurige muren, staan kleine tafeltjes met stoelen bekleed met streepjesjaponnen. In het centrale vertrek op het gelijkvloers is het plafond open en verbindt een soort van loopbrug de twee eetzaaltjes van de eerste verdieping.

Blink begon als een trendy wijkbrasserie. Toen Eva Deroo merkte dat haar klanten kwamen om culinair te genieten, gooide zij het roer om. Het café werd afgeschaft en brasserie Blink werd omgevormd tot restaurant Blink. Chef-van-dienst is Alain Smet. Hij heeft het voor de wereldkeuken, ging in de leer bij Carrousel in Antwerpen en liep stage in Frankrijk, New York en Italië.

De spijskaart is beknopt, een leien bord biedt bijkomende suggesties. Wij bestelden, kregen een papieren zakje met een broodje en een hapje bloedworst met roquefortsaus. We proefden van twee decoratieve voorgerechten: een in krokante deegschelp gepresenteerd slaatje met iets te lang gebakken sint-jacobschelpdieren met het parfum van Indiase curry en garem masala (520 frank). Daarnaast was er gebakken kalfszwezerik met groenteringen en een avontuurlijke, mayonaiseachtige saus gebaseerd op kwartelfond, aceto balsamico, notenolie en eucalyptusazijn (520 frank). Hoofdgerechten waren: met zorg gebraden borstvlees van Franse eend, opgediend op een bed van wortel en snijbonen met een saus van Barolowijn en aceto balsamico, en tempura van mergpompoen als garnituur (620 frank). Verder was er met witloof gevulde Mechelse koekoek, gepocheerd in een jus van kwartel, gele stekelzwam en knolselder (610 frank). In het glas kwam Michel Lynch ’95, een mooie rode wijn samengesteld en grootgebracht door de oenologen van Lynch Bage (750 frank). Deze avontuurlijke, lichte en smakelijke maaltijd werd afgesloten met een granité van roze pompelmoes en een scheutje aceto balsamico met gekonfijte selder: fris en verrassend.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content