BLIJVEND BETAALBAAR

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Even leek Blankenberge de rest van de kust bij te benen. Een sterke stijging van de woningprijzen bleef echter uit, zodat het nog altijd ergens onderaan bengelt.

De dijk van Blankenberge geeft een triest beeld voor de verkopers. De mediaanprijs voor een appartement bedraagt er 165.000 euro, na De Panne de laagste aan de Vlaamse kust. Tegenover 2010 kreeg dat segment een klap van 15,1 procent.

Vreemd genoeg zijn de appartementen in heel Blankenberge duurder (180.000 euro, +2,6%). Huizen zijn in Blankenberge niet veel duurder (200.000 euro, -4,3%). Over vijf jaar was er een stijging van 14,3 procent. Na een vrij stabiele periode steeg het aantal transacties vorig jaar met 13 procent.

“De prijs van appartementen op de dijk was jarenlang even hoog als die aan de jachthaven”, verklaart Bart Vandemoortele, de zaakvoerder van het makelaarskantoor Immo Marina. “Die laatste krikt nu het niveau van de prijzen in het binnenland op. De jachthaven is populair omdat de appartementen er de hele dag zonlicht hebben, in tegenstelling tot die met zicht op zee. Er staan nogal wat oudere gebouwen op de dijk. Daar kun je al een appartement kopen voor 200.000 euro, minder dan de helft van de prijs van een nieuwbouwappartement.”

In alle vastgoedsegmenten is Blankenberge de op een na goedkoopste kustgemeente. “Blankenberge had jarenlang een wat volks imago, maar kende een heropleving in het begin van deze eeuw”, weet Vandemoortele. “Het profiel van de kopers is veranderd. Terwijl vroeger veel zelfstandigen een optrekje zochten in Blankenberge, komen nu ook kaderleden kijken. Ook heel wat investeerders kopen appartementen op toplocaties.”

Weinig interesse voor nieuwbouw

De gemiddelde prijs van nieuwbouw bleef vorig jaar vrij stabiel op 3050 euro per vierkante meter (+0,8%), zo blijkt uit de cijfers van de Crombrugghe & Partners. Volgens hun gegevens is Blankenberge de minst populaire kustgemeente voor promotoren. “Er is weinig interesse voor nieuwbouw”, ziet ook Vandemoortele. “Dat is anders dan in de jaren negentig, toen veel projectontwikkelaars in Blankenberge hun kans waagden. Wat het wel zeer goed doet, is het project Royal Gardens.” Het lijkt vreemd dat de Compagnie Het Zoute met Royal Gardens (93 appartementen vanaf 80m2) sterker actief is in Blankenberge dan in haar thuishaven het Zoute. “Wij grijpen de kansen waar ze liggen”, stelt gedelegeerd bestuurder Philippe Muylle. De Compagnie speurt de kust af naar projecten. “Het verouderde vastgoed aan de kust stoort me wel. Veel mede-eigenaars profiteren liever rustig van hun oude appartement, dan dat ze investeren in de toekomst.”

De prijs van de appartementen in het nabijgelegen Zeebrugge steeg in 2015 sterk (+17,9 % naar 227.000 euro). Die van de huizen daalde met 2,3 procent naar 215.000 euro.

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content