Blijven netwerken

De Zuid-Amerikaan Fernando Sanchez-Arias is de nieuwe voorzitter van Jaycees International. Hij wil een nieuwe ‘corporate identity’ en de netwerkorganisatie ook stuwen naar meer ondernemende leden. “In het belang van de bedrijven.”

J avier Perez de Cuellar, John F. Kennedy, Bill Clinton en, dichter bij ons, Aimé Desimpel en Willy De Clercq: het is slechts een kleine greep uit de lange lijst van mensen die ooit lid waren van Jaycees ofwel de Junior Chamber. Jaycees is een internationaal vertakt netwerk voor aankomend talent tussen de achttien en de veertig jaar, ongeacht hun beroep. “Als ze maar bewezen leiderscapaciteiten hebben,” zegt Fernando Sanchez-Arias, de uit Venezuela afkomstige, pas verkozen voorzitter van Jaycees International. “We willen hen leren hoe ze nog betere leiders kunnen worden, maar ook nog betere mensen. Want bij Jaycees draait het ook om waarden.”

Fernando Sanchez-Arias is momenteel aan een soort wereldreis bezig om de geesten wakker te schudden. Jaycees heeft afdelingen in 110 landen en heeft niet meteen zijn beste periode achter de rug qua ledenaantal. In België telt Jaycees 2200 leden en 71 lokale organisaties (43 in Vlaanderen, 26 in Wallonië, 2 in Brussel). Nu is de opwaartse kentering ingezet. “Ons uiteindelijke doel is om via een groeiend aantal leden-ondernemers ook indirect de groei te bevorderen van de bedrijven,” zegt Fernando Sanchez-Arias. “Het ondernemerspubliek, zeg maar jonge kaderleden uit zowel kleine als grote bedrijven, maken de meerderheid uit in onze organisatie. Jaycees heeft de ambitie een leerschool te zijn voor zijn leden. Hoe leer je een beter leider te zijn, hoe leer je innovatief en creatief denken, hoe motiveer je mensen, hoe denk je strategisch, maar ook hoe onderneem je ethisch verantwoord? Het zijn allemaal zaken die je vaak niet aan de unief leert, maar wel in de praktijkschool die Jaycees wil zijn. Uitwisseling van ervaringen met gelijkgestemden is onze grote troef.”

De 38-jarige Fernando Sanchez-Arias heeft zich tot doel gesteld om van Jaycees het beste en meest internationale netwerk ter wereld te maken voor jonge volwassenen. In het dagelijkse leven leidt hij zijn eigen mediabedrijf in Venezuela, Organización Dinamica, en organiseert hij brainstormingseminaries rond leiderschap en managementtechnieken.

Fernando Sanchez-Arias (38)

Is: voorzitter van Jaycees International.

Vrije tijd: Tai-chi, zwemmen met

dolfijnen, ‘Le Petit Prince’ van Saint-Exupéry.

Karel Cambien

“Uitwiseling van ervaringen met gelijkgestemden is onze grootste troef.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content