‘Blijven groeien is de boodschap’

Een kleine aardverschuiving was het, toen een jaar geleden de CEO en hoofdaandeelhouder van Dewaele Vastgoedgroep, Filip Dewaele, aankondigde dat hij een stap opzij zou doen en dat kaderlid Sofie Spriet hem zou opvolgen. De gewezen advocate begon in 2013 bij Dewaele als juridisch expert, en trad in 2015 toe tot het managementteam. Nu is ze een jaar CEO.

Het was een bewogen eerste jaar, met tal van overnames en nieuwe initiatieven. Welke basisstrategie schuilt daarachter?

SOFIE SPRIET. “In navolging van onze ‘visie 2025’ is het onze ambitie te transformeren van een makelaar en syndicus naar een levenslange partner in wonen en ondernemen, en dat in Vlaanderen en Brussel. Aangezien vastgoedexpertise lokale verankering vergt, willen we ons kantorennetwerk in eigen beheer tegen eind 2025 uitbouwen tot zowat zeventig kantoren. We willen ook veel meer woon- en onderneemoplossingen aanbieden aan onze klanten, vandaar ook de diversificatie en de nieuwe partnerships.”

Hoe ziet u de vastgoedmarkt evolueren?

SPRIET. “Sinds medio 2020 is er een rush op vastgoed geweest, wat de prijzen heeft opgedreven. Met het huidige macro-economische klimaat en de stijgende rentevoeten verwachten we dat die prijsstijgingen zullen stabiliseren. Maar voor instapklare woningen zullen er veel gegadigden blijven, want er is nog altijd krapte op de woningmarkt. Wellicht krijgen te renoveren panden het wat moeilijker door de combinatie van stijgende renovatiekosten en duurdere energie.”

Klopt het dat er een trend is naar minder kopen en meer huren?

SPRIET. “Wij voelen dat nog niet echt, maar het zou niet onlogisch zijn dat kandidaat-kopers langer huren en sparen, wanneer ze minder kunnen lenen. Veel institutionele investeerders in ons land geloven in die evolutie, en richten hun pijlen bijgevolg meer op residentieel vastgoed, vooral in de grootsteden.”

Filip Dewaele is nu voorzitter en CFO. Hoe en volgens welke afspraken verloopt de wisselwerking met hem?

SPRIET. “We zijn al jaren een goede tandem. De wissel is heel vlot verlopen. Hij is geen ‘schoonvader’ die over mijn schouder blijft meekijken. Ik krijg veel vrijheid om het beleid zelf in handen te nemen. Als CFO is hij natuurlijk nog nauw bij de operaties betrokken, en daarnaast hebben we geregeld sparringmomenten, waarbij ik uit zijn jarenlange ervaring kan puren.”

Komt er nog een grote consolidatie in de sector?

SPRIET. “Zoals in veel sectoren is schaalgrootte noodzakelijk om te kunnen blijven innoveren en vooral een digitale omslag te kunnen maken. Er zal dus zeker ook in onze sector nog consolidatie zijn, maar evengoed is het makelaarslandschap dermate versnipperd (ons land telt 11.000 vastgoedmakelaars verspreid over zo’n 4.000 kantoren, nvdr) dat ook de kleine, lokale vastgoedmakelaar altijd wel werk zal hebben.”

Sofie Spriet

Is: CEO van Dewaele Vastgoedgroep

Vrije tijd: lezen, concerten en festivals met vrienden, qualitytime met het gezin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content