Blauwe dromen

Dromen mag en moet. Bijvoorbeeld over een wereldreis van veertien maanden, met een catamaran.

Stel je even voor : half zeven ‘s morgens, 25 graden warm, geen wolkje aan de lucht, geen kip op het strand. Om alle misverstanden uit de weg te ruimen, lees je nog even de GPS-gegevens af ; 1422′ S en 17032’ E. Het klopt dus, dit is echt de Pago Pago-baai op het uiterste oostpuntje van de Samoa-archipel. Vier maanden geleden ben je vertrokken met de catamaran van 55 voet en je hebt nog tien maanden voor de boeg om terug op je startplaats te komen, de Antillen. Toch even een faxje naar huis sturen via de statelliet… ?

Dit soort dromen probeert touroperator East West aan de man/vrouw te brengen. Eén van de meest opvallende producten in het aanbod is immers een complete reis om de wereld aan boord van een catamaran. Veertien maanden duurt dat plezier en elke boot voorzien van de modernste navigatie- en communicatieapparatuur herbergt naast de skipper zeven betalende gasten. Het vaarschema leest als een exotische cocktail : van de Antillen via het Panama-kanaal naar de Galapagos-eilanden, de Marquise-eilanden, Tahiti, Bora-Bora en Nieuw-Caledonië. Van daar naar Bali, Thailand, de Maldiven, de Seychellen en Djibouti. Vervolgens via het Suez-kanaal naar de Middellandse Zee en tenslotte van Gibraltar terug naar de Antillen.

De wind moet ervoor zorgen dat de catamarans 80 percent van het traject afleggen zonder motor maar op hun grootzeil van 105 en de spinnaker van 180 vierkante meter. Elke boot vaart individueel en onderweg zijn er slechts twee verzamelplaatsen voor de kleine vloot van vijf, zes schepen : Tahiti en de Maldiven. Aan boord plooit iedereen zich naar het gezelschap, aan land mag volgens de regels van East West ieder zijn gang gaan. Daar schuilt overigens de grote onbekende van dit soort trips : de heterogeniteit van het gezelschap aan boord, dat soms weken onafgebroken op mekaars lip zit. Voor ervaren zeilers maakt dat wellicht niks uit, wie voor het eerst lang gaat zeilen, zal zich zwaar moeten aanpassen.

Blijft natuurlijk de prijs voor dergelijke droomtocht. Voor het hele traject rekent East West 2.050.000 Belgische frank aan. Eten en drank aan boord inbegrepen, het loon van de skipper zit erin, de prijs van een repatriëringsverzekering, plus onbeperkt gebruik van waterski- en duikmaterieel. Alleen persoonlijke uitgaven aan land, visa- en havenkosten komen er nog bovenop. Wie wil, kan ook slechts een stukje van het hele traject afvaren. Bij voorbeeld van de Antillen naar Tahiti, een trip van vier maanden voor de prijs van 682.000 frank. Van Tahiti naar de Maldiven of van daar naar de Antillen, duur twee keer vijf maanden en kost telkens 800.000 frank. Met zo’n prijzen is het alvast uitgesloten dat u de familie Backeljau als gezelschap aan boord krijgt.

MARK VRIJENS

Inlichtingen : East West, 17 rue Hoche F-75008 Parijs.tel. 00-33.1.53.89.13.33 en fax 00-33.1.53.89.13.34.

Zin in exotiek ? Voor 2.050.000 frank zeilt u paradijselijk rond de wereld, in 14 maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content