BLACKBERRY: BIJ WELKE OPERATOR MOET U ZIJN?

Roel Van Espen medewerker Trends

Gedaan met ‘inbellen’ om onderweg uw mails te checken. Dankzij BlackBerry (http://www.blackberry.com) bent u permanent in contact met een mailserver, waardoor alle e-mails automatisch naar u worden doorgestuurd. Mailen en surfen op internet met BlackBerry verloopt bovendien erg vlot via een snelle gprs-verbinding.

Welk toestel?

U moet zich hiervoor in principe dan wel een specifiek BlackBerrytoestel aanschaffen: een apparaatje met gelijkaardige uiterlijke kenmerken als een pda. Wij namen alvast een kijkje in het aanbod van onze gsm-operatoren. Bij Proximus troffen we slechts één toestel aan: de BlackBerry 7290. Die heeft een heus alfanumeriek klavier, ondersteunt meer dan 65.000 kleuren en bevat een intern Flashgeheugen van 32MB. U betaalt 399 euro (alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW) voor dit kleinood. Bij Base kunt u eveneens (uitsluitend) terecht voor de BlackBerry 7290, tegen exact dezelfde prijs. Mobistar biedt een vijftal toestellen aan tussen 350 en 550 euro, waaronder de BlackBerry 7290 (wel een stuk duurder: 514 euro). Wilt u de verschillende modellen met elkaar vergelijken, surf dan eens naar http://www.blackberry.com/uk/pro- ducts/handhelds/comparison.shtml. Hier vindt u een goed overzicht van de mogelijkheden van elk type. Let wel, u vindt hier nog een heleboel andere modellen terug, maar die zijn in België niet verkrijgbaar.

Welk abonnement?

Proximus biedt bezitters van een pda of een zogenaamde smartphone allereerst een speciale formule aan. Wie zo’n toestel bezit (onder andere de Sony Ericsson P910 of de Nokia 6630), kan namelijk gebruikmaken van de BlackBerrytechnologie zonder dat hij zich hiervoor een specifiek toestel hoeft aan te schaffen. Dit Vodafone Direct E-mail-abonnement kost u maandelijks 31,46 euro. Voor dit bedrag mag u maximum 20 MB uitwisselen – wat voldoende is voor normaal gebruik. Wie wél een BlackBerrytoestel in huis heeft, kan terugvallen op het BlackBerry Internet Service-abonnement: dat kost 33,88 euro per maand (inclusief 20 MB datatransfer). BlackBerry Enterprise Server is geschikt voor bedrijven die hun eigen e-mailserver willen gebruiken. Elke gebruiker betaalt hiervoor 42,35 euro per maand voor 20 MB. Het voordeel hiervan is dat u geen nieuw e-mailaccount krijgt, maar dat u uw vertrouwde e-mailadres kunt blijven gebruiken. De integratie met de eigen mailserver vereist wel dure software (al snel 4000 à 5000 euro). Ziet u hiertegen op, dan is er ook de BlackBerry voor KMO-formule: ontwikkeld voor bedrijven met een e-mailserver die geen IT-investeringen willen doen. Het abonnement is dan wel een stuk duurder: 60,44 euro per maand voor 20 MB.

Het BlackBerry Internet Edition-abonnement van Mobistar kost maandelijks 33,88 euro met een transferlimiet van 20 MB. Daarnaast heeft deze provider ook een bedrijfsformule voor het gebruik van de eigen mailserver: BlackBerry Enterprise Edition. Dit kost u 44,77 euro per maand voor 20 MB. Ook Base biedt een BlackBerryabonnement aan: 25,41 euro voor 10 MB dataoverdracht per maand. Overschrijdt u die limiet, dan betaalt u 3,03 euro per extra MB. Behalve dit BlackBerry Internet Service-abonnement is er ook BlackBerry Enterprise Server. Net zoals bij de andere providers gaat het hier om een service die zich focust op het bedrijfsleven. Hiermee kunt u rechtstreeks gebruikmaken van de mailserver van uw bedrijf: dat kost u 42,35 euro per maand voor 20 MB aan dataverkeer.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content