Björn Crul (37) Geen rustig jaar cadeau

Communicatie is vaak het grootste probleem van de oplossing.” Een nobele uitspraak van de even nobele onbekende Nederlander Hein Pragt. Maar wel eentje die het waarom van het beroep van communicatiedirecteur omschrijft. “Communiceren als het goed gaat, is leuk. Als het slecht gaat, is communicatie een uitdaging”, weet ook Björn Crul maar al te goed. Crul is nu een dik jaar communicatiedirecteur van de werkgeversorganisatie Voka en kreeg geen rustig jaar cadeau. Een grondige herschikking van het communicatiebeleid, een onverwachte wissel aan de top, een verhuis van het hoofdkantoor van Antwerpen naar Brussel… Crul kan er over meepraten. Daar wordt hij dan ook voor betaald.

Wat doet een communicatiedirecteur eigenlijk een hele dag?

BJÖRN CRUL. “Voor mij was het de uitdaging het communicatiebeleid van Voka eens door één bril te bekijken. Zowel de interne als de externe communicatie moest beter en efficiënter. Het leuke aan mijn job is dan ook dat ik over alle vormen van communicatie mee de verantwoordelijkheid draag: de persrelaties, de Vlaamse tijdschriften en uitgaven, onze website en onlinenieuwsbrieven, de Voka-events, maar ook een stukje marketingcommunicatie.”

U heeft het niet bij kijken gelaten, maar ook in de praktijk heel wat veranderd.

CRUL. “We hebben hard gewerkt aan de herpositionering van de eigen magazines. Vokatribune zal meer een blad worden voor en over ondernemers. Terwijl de nieuwe Vokaberichten meer onze medewerkers van het kenniscentrum en hun kennis zullen belichten. Daarin zal je analyses, opiniestukken en beleidsinformatie vinden. Ook online hebben we niet stilgezeten en we zijn gestart met een wekelijkse nieuwsbrief voor onze leden, getiteld ‘De week van Voka’.

“Ik heb voor de job gekozen omdat ze uitdagend was en ik nog veel kon bijleren. Na een jaar mag ik dankzij de goede samenwerking met de medewerkers, de Voka-Kamers van Koophandel en het bestuur mijn werkjaar een 8 op 10 geven.”

Dat is genoeg. Liggen er dan nog wel voldoende nieuwe uitdagingen te wachten?

CRUL. “Het onlineverhaal is zeker nog niet uitverteld en ook de nieuwe sociale media vragen meer van onze aandacht. Bovendien ben ik er zeker van dat we van Vokaberichten nog een straffer product kunnen maken.”

Vaak worden communicatiemensen oneerbiedig gebruikt als een soort papegaai die de woorden van de baas moet herhalen. Heeft u een beter leven bij Voka?

CRUL. “Zeker. Ik zit mee aan een vijfkoppige managementtafel die over veel meer dingen beslist dan enkel het communicatiebeleid. Ik heb aan die tafel een stem en ben zo betrokken in de langetermijnstrategie van de organisatie. Voka is echt een transparante en open omgeving waar niemand in vakjes wordt gezet. Maar ik begrijp uw vraag wel, want ik weet dat veel communicatiecollega’s in andere bedrijven veel beperkter zijn in wat ze mogen doen.”

Dus u heeft er geen spijt van dat u het mooiste beroep op de wereld, zijnde journalist, heeft opgegeven?

CRUL. ( lacht). “Die vraag heb ik al meerdere keren moeten beantwoorden. Neen hoor, als voormalig nationaal journalist bij onder meer VRT radio ben ik nog altijd meer dan normaal geïnteresseerd in het nieuws als er grootse dingen gebeuren. Maar de dingen die ik hier mag doen en die ik hier leer, boeien me eveneens. Bovendien probeer ik af en toe ook nog eens een stuk te schrijven voor een van onze publicaties en ben ik zo weer even journalist.”

A.G.

“Ik zit mee aan tafel met het vijfkoppige management “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content