BITCOIN GEEFT HET VOORBEELD

Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

De Europese Commissie wil de kapitaalmarkten van de 28 lidstaten echt verenigen. In de hoop dat bedrijven, en kmo’s in het bijzonder, zich daardoor gemakkelijker kunnen financieren. Voor die eengemaakte kapitaalmarkt en voor de verwante transacties verdiept de Europese Commissie zich zelfs in bitcoin.

Vorige week organiseerde een afdeling van de Europese Commissie een workshop over ‘Blockchain & Digital Currencies’. Het is niet meteen iets wat men van Europese topambtenaren verwacht. De bekendste digitale munt is bitcoin. Het is zowat de anti-euro of -dollar. Satoshi Nakamoto, de schuilnaam van de bedenker of bedenkers, heeft van bitcoin een buitenbeentje gemaakt. Er is geen centrale autoriteit, zoals de ECB, die het monetaire beleid bepaalt en de geldhoeveelheid is geplafonneerd. Het monetaire beleid is in de handen van een zelfsturend algoritme dat mondjesmaat en volgens een vast stramien nieuwe bitcoins op de markt brengt. Dit moet een plotse geldontwaarding en inflatie door agressief monetair beleid uitsluiten.

Bovendien wordt bitcoin geplaagd door schandalen. Sommige mensen zijn al hun bitcoins kwijtgeraakt door fraude of zelfs virtuele bankovervallen. De wisselkoers fluctueert ook enorm. Op zijn hoogtepunt was 1 bitcoin ongeveer 979 dollar waard. Nu is dat slechts 220 dollar. Maar de grootste reputatieschade loopt bitcoin toch op door een minderheid van zijn gebruikers: criminelen. Het transactiesysteem probeert maximaal de privacy van bitcoinbezitters te vrijwaren.

Ingenieus systeem

En toch zijn de Europese topambtenaren geïntrigeerd. Het is hen niet zozeer om de munt bitcoin te doen, maar om het ingenieuze systeem dat transacties goedkeurt en bijhoudt. Dat heet de blockchain. Het is een systeem waarbij de financiële gegevens voortdurend en gecodeerd rondzwerven in een netwerk van computers. Dat stuk software doet hetzelfde werk als de hele rist aan tussenpersonen in een klassiek betaal- en transactiesysteem. Naast efficiënt, is de blockchain robuust en betrouwbaar. Het aantal mislukte of frauduleuze transacties is beperkt, onder meer omdat de gegevens niet op één plaats worden bewaard en het moeilijk is om de hele keten in de luren te leggen. Ook grote bedragen kunnen relatief snel van eigenaar verwisselen, zeker in vergelijking met een traditionele overschrijving. Voor grote bedragen kan het soms dagen duren eer het geld op de rekening belandt.

In die eigenschappen ziet de Europese Commissie wel opportuniteiten, zeker door de grote bedragen die bedrijven op geregelde tijdstippen nodig hebben. Als de Europese Unie een eengemaakte kapitaalmarkt krijgt, dan moet die het net gemakkelijker maken dat een bedrijf zich kan financieren via een partij in een andere lidstaat, en niet noodzakelijk bij een lokale bank of financiële partij. De EU probeert al jaren de kosten van financiële transacties te verlagen, zoals de kosten die kaartuitgevers en betalingsverwerkers aanrekenen voor elektronische betalingen. Betalingen in bitcoin zijn gratis dankzij de blockchain-architectuur. Een krediet verlenen zonder kosten is onmogelijk, het goedkeuringsproces en het onderzoek van de boeken blijven natuurlijk tijd kosten. Maar de transactie daarna zou goedkoper en sneller kunnen verlopen, zeiden de bitcoin-believers op de workshop.

STIJN FOCKEDEY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content