Biocartis

Het aandeel van Biocartis zit sinds de beursgang (IPO) in april 2015 in een dalend patroon, en noteert 30 % onder de introductieprijs van 11,5 EUR. Biocartis wil de wereldleider in moleculaire diagnostische oplossingen worden, en ontwikkelde daarvoor Idylla, een minilabo dat met een zeer grote gevoeligheid en zeer snel diagnostische tests uitvoert (na 35 tot 150 minuten, afhankelijk van de complexiteit van de diagnostische test). Het bedrijf leverde in de eerste jaarhelft 106 minilabo’s, te vergelijken met 82 in 2014 (jaar van lancering, met een bulkorder van 80 toestellen) en 83 Idylla’s vorig jaar (75 vooropgesteld).

Na dat goede cijfer mikt Biocartis op jaarbasis op de bovenkant van de voorziene vork van 150 à 175 toestellen. De goede prestatie is te danken aan de uitbreiding van het aantal tests. Eind 2015 verdubbelde het aantal kankertests tot vier, en in juni was er de belangrijke lancering van een longkankertest, wat het testmenu op zeven tests bracht. Ondanks de forse toename van het aantal geïnstalleerde Idylla’s daalde de omzet hieruit met 21 %, tot 988.000 EUR. De meeste toestellen worden geleased, waardoor de omzet wordt gespreid over de looptijd van het contract (meestal drie tot vijf jaar). Het verkochte volume aan cartridges bedroeg meer dan het dubbele van het jaarvolume in 2015, en de omzet verviervoudigde tot 1,72 miljoen EUR. Daardoor steeg de omzet uit productenverkoop met 63 %, tot 2,71 miljoen EUR.

Bij gebrek aan mijlpaalbetaling (vorig jaar 2 miljoen EUR) daalde de groepsomzet met 7 %, tot 6,75 miljoen EUR. De uitgaven stegen met 28 %, tot 30,8 miljoen EUR, en het nettoverlies met 41 %, tot 23,8 miljoen EUR. De nettocashburn bedroeg 28,3 miljoen EUR, en de kaspositie 75,8 miljoen EUR (104,1 miljoen EUR eind 2015). Tegen eind 2016 zal de kaspositie slinken naar 45 à 55 miljoen EUR. De cashburn blijft voorlopig dus toenemen.

Biocartis verraste in juli echter met een financieringsoperatie van 55 miljoen EUR, via een bank- en leasingfinanciering voor in totaal 40 miljoen EUR en een achtergestelde lening van 15 miljoen EUR. Zo’n financiering, zonder aandelenuitgifte, is een sterke prestatie in deze fase van de ontwikkeling. In de tweede jaarhelft zal het testmenu uitbreiden met twee kankertests op basis van een vloeibare biopsie, en zullen twee kankertests die tot nog toe enkel voor wetenschappelijk onderzoek mogen worden gebruikt, een commerciële goedkeuring verkrijgen (CE-markering).

Het potentieel van Idylla zit niet alleen in de snelheid en de precisie van uitvoering, maar ook in de kwaliteit ervan. De focus ligt op de combinatie van meer geïnstalleerde Idylla’s en een uitgebreider testmenu, die volgens het scheermachine-scheermesjesverkoopmodel op termijn fors hogere volumes aan cartridges mogelijk moet maken. Biocartis bouwt daarom een tweede productielijn, die de capaciteit voor cartridges zal verzesvoudigen.

Conclusie

Het aandeel van Biocartis is de jongste weken aan de beterhand na de goede halfjaarresultaten en vooral de niet verwaterende financiering, net als een recente overname in de sector. Het bedrijf maakt goede vorderingen, maar de weg naar winstgevendheid is nog lang. Het aandeel blijft koopwaardig voor de geduldige en risicobewuste langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content