Om de groeiende vraag naar biologisch brood op te vangen, gaat Ferme de la Croix zich vestigen in een nieuwe, ecologisch verantwoorde bakkerij in Villers-le-Bouillet, tussen Borgworm en Hoei. "We willen trouw blijven aan onze principes", stellen Anne en Michel Boulanger. "We hebben bewust een beroep gedaan op een ecologische bouwspecialist. Daarbij respecteren we het l...

Om de groeiende vraag naar biologisch brood op te vangen, gaat Ferme de la Croix zich vestigen in een nieuwe, ecologisch verantwoorde bakkerij in Villers-le-Bouillet, tussen Borgworm en Hoei. "We willen trouw blijven aan onze principes", stellen Anne en Michel Boulanger. "We hebben bewust een beroep gedaan op een ecologische bouwspecialist. Daarbij respecteren we het leefmilieu en ons personeel. Natuurlijk licht speelt een belangrijke rol. Ook willen we de warmte van de broodovens recupereren om water en lokalen te verwarmen. Het water moet gezuiverd worden voor we het lozen en bij het bouwen gebruiken we zo weinig mogelijk synthetische materialen en beton. Al kost dat 30 tot 40% meer." Het nieuwe gebouw in het naburige industriepark - kostenplaatje 20 miljoen frank - wordt wellicht in december ingehuldigd. "Ons brood behoudt zijn biogarantie en dezelfde smaak", beklemtoont Michel Boulanger. Het kostte hem heel wat tijd om zijn recept te perfectioneren. "We zijn een twintigtal jaren geleden brood beginnen bakken. We hadden toen geen commerciële intenties. We wilden gewoon kwaliteitsproducten eten", onthoudt de gediplomeerde psycholoog."In de beginfase was het zoeken naar klanten. Nu hebben we de grootste moeite om de vraag bij te houden. De 5000 broden die we elke week uit de oven halen, voldoen niet aan de vraag. In 1998 is de omzet geklommen naar 20 miljoen frank, zodat we de bakkerij van onze dromen konden laten bouwen", aldus Michel Boulanger. De Boulangers willen zo snel mogelijk 8000 broden per week bakken.Het brood is verkrijgbaar bij de fabrikant, op de markt en in meer dan tachtig gespecialiseerde winkels. "Ons brood is natuurlijk iets duurder dan een gewoon groot brood - 80 frank in plaats van 57 frank - maar onze kosten liggen ook veel hoger dan die van een klassieke bakkerij", vervolgt Michel Boulanger. "Al onze ingrediënten zijn volledig biologisch. Ze worden streng gecontroleerd, maar kosten dus meer. Bovendien gebeurt bijna alles hier met de hand: aanmaken van het vuur, in- en uitladen van de broden, afstelling van de schoorsteen volgens de weersomstandigheden, enzovoort."