BINNENPRETJES

Brengt uw varkensstal niet genoeg meer op ? Geen nood, misschien maakt Jos Celen er wel een sport-, spel- en leercomplex van voor kinderen.

Sinds kort huist er op het Antwerpse “Eilandje” (in de havenbuurt) een Pirateneiland, een overdekt speelpaleis voor kinderen. Jos Celen werkte de idee uit voor de immobiliëngroep Hento’s bv (met zetel in Nederland) en exploiteert samen met Henry Verhagen het geheel. Eigenlijk is het pirateneiland een spin-off van… varkensstallen.

Celen, afkomstig uit een Herentalse landbouwersfamilie, begon zijn carrière met het bouwen van varkensstallen op de Lünenbergse heide rond Hannover. Al gauw stapte hij via manègeprojecten over naar sport- en fitnesscentra. Aan het Pirateneiland is ook een fitness verbonden. Celen : “Mijn specialiteit : zo bouwen dat deze centra snel opbrengen. De beste manier is een strategisch geplaatste toog. Simpel, maar het meest efficiënt. Daarom ook dat een sportcomplex voor minivoetbal snel rendeert. De consumptie is vijf keer groter dan bij tennis.”

De renovatie van het gebouw, een oude opslagplaats, kostte in totaal 40 miljoen. De kosten werden grotendeels gedragen door een groep promotoren, verenigd in Hento’s, waaraan nv Pirateneiland (opgericht in augustus 1995, volstort kapitaal : 18 miljoen frank) het gebouw huurt voor 4,5 miljoen frank per jaar. De tuigen, computerspelletjes, poppenkamer, elektronische muziekinstrumenten en andere “speeltjes” werden voor het grootste deel gesponsord door fabrikanten, zoals Nintendo en Roland.

Het Pirateneiland kreeg eind maart enorm veel publiciteit omdat de afsluitende show van VTM‘s Levenslijn er plaatsvond. “Vertaald in uitzendtijd was dit een miljoenenzaak,” erkent Celen. “De zaak liep van bij de start vol.”

Celen verwacht het eerste exploitatiejaar 100.000 bezoekers, die aan inkomkaarten (130 frank maximum) ongeveer 10 miljoen frank genereren. Voorts rekent hij op 10 tot 15 miljoen inkomsten uit de horeca. “We leren dagelijks bij,” aldus Celen, die het concept sport-spel-leercomplexen (populair in de VS en Japan) in de rest van Europa wil promoten. “Gezien het succes is er een markt voor gelijkaardige initiatieven.”

Piratenkapitein Celen heeft een equipe van 25 medewerkers. Voor het eerst sinds jaren heeft hij een vaste stek in Antwerpen. “Vroeger reed ik 100.000 kilometer per jaar,” zegt hij. “Ik was lid van 101 verenigingen. Sinds ik met het Pirateneiland in de weer ben, heb ik mijn auto aan de deur gezet. Mijn vrije tijd gaat naar mijn vrouw en twee kinderen.”

JOS CELEN EN HENRY VERHAGEN (PIRATENEILAND) Antwerps Pirateneiland is proefproject voor Europese ambities.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content