BINNENLANDS BUITENLAND

Oudenaarde ligt voor Bekaert voortaan in het buitenland. Spaans Baskenland bleek fiskaal interessanter om er een hoofdzetel te situeren.

De Oudenaardse komposietfabriek van staaldraad- en staalkoordproducent Bekaert wordt momenteel op de hoofdzetel van de komposietafdeling betiteld als “onze buitenlandse branche”. Het Zwevegemse Bekaert heeft immers beslist de produktie van haar komposietmaterialen te besturen vanuit Munguia, nabij de Spaans-Baskische havenstad Bilbao.

Niet de Iberische zon maar wel de fiskaal interessantere voorwaarden in het Spanje van de socialist Felipe Gonzalez maakten dat de komposietfabriek van Bekaert in Oudenaarde, tot nog toe onderdeel van het grote Bekaert, tot Vlaamse tak van het Spaanse Bekaert Composites wordt gedegradeerd.

“Het is vooral een administratieve operatie,” stelt Bekaert-woordvoerder Willy Snaet. Toch lijkt er meer aan de hand. In Oudenaarde produceren momenteel 35 personeelsleden komposiet-materiaal ; een speciaal soort plastic, als isolatiemateriaal voornamelijk gehanteerd in de bouw en bij de fabrikatie van bussen en vrachtwagens. Naast Frankrijk, Portugal en Groot-Brittannië haalt Oudenaarde ook in België komposietorders binnen ; zo verschijnt straks rond de luchthaven van Zaventem een radartransparante omheining.

Echt makkelijk loopt de commercializatie van komposiet niet. Terwijl het nieuwsoortige materiaal in de VS hoge toppen scheert, is de doorbraak op de konservatieve Europese markt eerder aan de moeilijke kant.

Toch lijkt Bekaert te geloven in komposiet, dat voor de staaldraadproducent, samen met metallieke vezels en gesputterde filmen, één van de drie diversifikatie-aktiviteiten is. Alle drie diversifikaties beschouwt Bekaert als relatief kleine, maar snel groeiende aktiviteiten. In 1995 werd bekend dat Bekaert in de VS een nieuwe fabriek voor sputterfilmen optrekt. Die investering is goed voor 300 miljoen frank.

Eind vorig jaar werd ook beslist in de sektor van de komposieten door te stoten. Om die plannen te realizeren, werd een 97 %-participatie genomen in het kapitaal van een bedrijf in Spaans-Baskenland ; de resterende 3 % blijft in handen van de Spaanse direktie. De operatie ging gepaard met een kapitaaluitbreiding van 568 miljoen peseta (142 miljoen frank) waardoor het bedrijfskapitaal tot 668 miljoen peseta verhoogde.

Nu roept Bekaert Munguia, goed voor 65 personeelsleden en beschikkend over drie technologieën, daar waar in Oudenaarde enkel de petrusie wordt gehanteerd uit tot hoofdzetel van haar komposietafdeling. De samenvoeging van Oudenaarde en Munguia in één enkele juridische struktuur, moet de komposietafdeling extra groeikansen geven.

Voor dit jaar mikt Bekaert op 2 miljard peseta omzet (500 miljoen frank). Dat is de optelsom van de produktie in Munguia en in haar “buitenlandse branche” in Oudenaarde.

BEKAERT Oudenaarde ligt in het buitenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content