Billijke prijzen, maar hoelang nog?

Neufchâteau is in volle expansie en staat in de Trends Vastgoedgids met stip genoteerd. De redelijke prijzen zouden daardoor wel eens snel kunnen opveren.

Een burgemeester die over zijn stad praat, is niet noodzakelijk de objectiefste informatiebron. Een voorbeeld: “De vastgoedsector beleeft een ware boom in Neufchâteau,” stelt Yves Evrard, de jonge en dynamische burgemeester, verheugd vast. “Ik zou het enthousiasme van onze burgervader toch wat willen temperen,” repliceert notaris Jean-François Koeckx. “De term boom is een beetje overdreven. Het klopt wel dat de groei in de vastgoedsector niet te stuiten is. Hét moment dus voor wie wil investeren.”

In de Trends Vastgoedgids 2007 meldden we al dat Neufchâteau een van de goedkoopste plaatsen is in de provincie Luxemburg (referentieprijs van 120.000 euro voor woonhuizen). Maar hoelang nog? De prijzen van bouwgrond en eengezinswoningen zijn er tussen 2005 en 2006 met 20 % gestegen, en alles wijst erop dat de lokale markt het de komende jaren goed zal blijven doen. De stad beweegt immers, daar zijn alle vastgoedspelers het roerend over eens.

“We verwelkomen tussen 200 en 300 nieuwe inwoners per jaar,” vervolgt Evrard. “Dat betekent dat we moeten anticiperen en nieuwe diensten moeten aanbieden, zowel cultureel, commercieel als op onderwijsvlak. We moeten echter ook de stad en de omliggende dorpen verfraaien.” Op het bureau van de burgemeester, die ook bevoegd is voor stedenbouw, stapelen de bouwdossiers zich op. En het blijft niet bij plannen, want binnenkort krijgt de Grote Markt een facelift, komen er nieuwe commerciële centra en – vooral – rijst langs de weg naar het naburige Molinfaing het bedrijfspark Ardenne Logistics uit de grond. “Dat park zal voor nieuwe banen zorgen, wat ongetwijfeld gevolgen zal hebben voor de lokale woonmarkt,” zo redeneren ze bij vastgoedmakelaar Era Topimmo.

De vastgoedprojecten volgen elkaar in snel tempo op, zowel in het centrum van Neufchâteau als in de omgeving. “Er is duidelijk sprake van een groothertogdomeffect,” aldus Evrard. “Neufchâteau ondergaat een schokgolf door de toenemende stroom grensarbeiders. En de projectontwikkelaars kiezen voor de meest haalbare en rendabele projecten. De stad is namelijk uitstekend bereikbaar, want de E411 en de E42 liggen vlakbij. Andere opvallende vaststelling: steeds meer kandidaat-investeerders lonken naar de vakantiedorpen.”

Echte Ardense ziel

Optimisme troef in Neufchâteau, de stad met haar tragisch beroemd geworden justitiepaleis. Neufchâteau ligt in het hart van de Ardennen en verschilt door die ligging sterk van de toeristische centra in het noorden van de provincie. Even rondkuieren volstaat om dat vast te stellen. Maar toch … “Er zijn zeer betaalbare buitenverblijven te vinden in Neufchâteau,” zo benadrukken ze bij Era Topimmo. “Er is hier een echte Ardense ziel die ik elders niet meteen terugvind,” vult notaris Koeckx aan. “En de omgeving is uniek.” Waarop de notaris het lokale vastgoedaanbod aanprijst. Zo zijn er nog altijd kleine woningen te koop onder 100.000 euro. Met huurprijzen van ongeveer 500 euro per maand levert dat een aantrekkelijke huuropbrengst op. Een buitenkans voor investeerders.

Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content