Bijen kunnen voedselprijzen helpen stabiliseren

Bijen en andere bestuivers helpen om oogsten te stabiliseren en de voedselprijzen onder controle te houden, blijkt uit Brits onderzoek. Wetenschappers van de universiteit van Reading ontdekten dat de oogsten van gewassen die door bijen en andere bestuivers werden bezocht, gemiddeld 32 procent stabieler zijn dan planten die werden gekweekt zonder bestuivers.

Volgens de onderzoekers kan dat te maken hebben met het ‘plafondeffect’: de bestuivers helpen om de bovengrens te bereiken van wat mogelijk is, door de beperking van andere hulpbronnen zoals voedingsstoffen of toegang tot water.

De studie concludeert dat bijen en andere bestuivers marktschokken en prijspieken kunnen helpen vermijden door de voedselvoorziening stabiel te houden. “Onze bevindingen wijzen erop dat het behoud van bestuivers een dubbel voordeel biedt: de opbrengst vergroten en fluctuaties in de voedselvoorziening verminderen”, zegt onderzoeker Jake Bishop. “Het onderzoek geeft een bijkomende reden waarom bestuivers zo belangrijk zijn voor onze planeet en voor zoveel gezinnen die worstelen om voldoende, veilig en voedzaam voedsel te vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content