Big T

Golf is een sport voor sportlui. Big T groepeert internationals uit verschillende sporttakken en begint aan zijn vijfde seizoen.

In Frankrijk maakte de golffederatie ooit gebruik van de slogan “Golf, sport voor sportlui”. En daarmee sloeg de federatie de nagel op de kop. In Engeland spelen zo goed als alle voetballers golf. In Amerika hebben basketspelers Michael Jordan en Charles Barkley een handicap die lager is dan 10. In Frankrijk hebben rugbymen, zoals Jean-Pierre Rives en Serge Blanco, een meer dan verdienstelijke swing. De voorbeelden zijn dus legio. Het is zelfs zo dat in onze buurlanden heel wat golfverenigingen met ex-internationals uit de meest uiteenlopende sporten werden opgericht: de Orange All Stars in Nederland of de AFIG in Frankrijk, met ex-jockey Yves Saint-Martin als voorzitter. België kon dus niet achterblijven en pakte op 18 december 1993 uit met Big T ( Belgian Internationals Golfers Association). Het idee kwam van ex-hockeyspeler André Muschs (zelf 130 keer international, vier deelnames aan de Olympische spelen, gouden medaille voor Sportverdienste).

De voorzitter van Big T is Roger Vanmeerbeek, ex-sportman nummer één in het leger en momenteel vice-voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Vanmeerbeek werd 17 keer Belgisch kampioen badminton en speelde 50 interlands. De vereniging benoemde de Antwerpenaar Jack Stuart als secretaris (international in badminton, hockey en cricket!) en kwam zo uit de startblokken.

“Onze club telt 96 leden uit 31 verschillende sporttakken”, zegt Jack Stuart. “Bij de laatste inschrijvingen vinden we ex-bondscoach Guy Thys, voetballer Philippe Albert, tafeltennisser Jean-Michel Saive – zijn broer Philippe was al lid – en ex-tennisser Jean-Pierre Richer“. Verder vinden we heel wat grote namen terug in de Who’s Who? van Big T die ons doen terugdenken aan grote sportmomenten uit het verleden: van de ex-atleten Roger Moens, Gaston Roelants en Freddy Herbrandt tot de legendarische sportcommentator Arsène Vaillant. Actieve sportlui, zoals volleyballer Johan Praets, zorgen voor de nodige verjonging in de club.

In 1998 zullen de leden van de Big T het opnemen tegen hun Franse en Nederlandse collega’s en zijn ze ook te zien op de Trofee der Sporters (11 mei in Anderlecht), de Proximus Pro Celebrity (5 en 6 september) en het toernooi ten voordele van de Kankerliga (datum nog te bepalen). Maar de eerste ontmoeting zal op 3 april plaatshebben in Keerbergen met als tegenstander de Club van de Belgische Pers.

Inlichtingen: Big T – Jack Stuart. Tel: (03) 827.79.20. Fax: (03) 827.32.15.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content