Big bang

BRYSON DECHAMBEAU Zou een voorstel van 135 miljoen dollar hebben gekregen om in de Super Golf League te stappen. © Getty Images

De plannen om een Super Golf League op te richten weken meer dan ooit discussie en controverse los. Een Saudisch investeringsfonds met zo goed als onbeperkte middelen wil uitpakken met een gesloten kampioenschap waarin de beste spelers van de wereld het tegen elkaar opnemen.

Dat is een bedreiging voor de Amerikaanse PGA Tour, die altijd een virtueel monopolie heeft gehad op alle grote toernooien. Daar lijkt nu een eind aan te komen. Tijdens de Saudi Invitational, vorige week in Djeddah, gonsde het dan ook van geruchten in de spelerslounge. Volgens sommige bronnen voelen de Saudische investeerders zich niet te beroerd om 1,5 miljard dollar op tafel te leggen voor een competitie met de topspelers die het een jaar lang in alle windstreken tegen elkaar opnemen. De Amerikaan Bryson DeChambeau zou zelfs een voorstel van 135 miljoen dollar hebben gekregen om in het nieuwe kampioenschap te stappen.

De Saudi’s zijn bereid heel ver te gaan in hun poging om de mooiste greens van de wereld te veroveren. Het koninkrijk gebruikt sport al jaren als uithangbord. Saudi-Arabië heeft al grote evenementen in de wieler-, tennis- en voetbalsport georganiseerd. De Dakar-rally vond er een nieuwe thuis en vorig jaar werd er voor het eerst een grand prix in de formule 1 gereden. Golf is een volgende stap.

LIV Golf Investments, de door Saudi-Arabië gefinancierde investeringsmaatschappij, is al in de Asian Tour geïnfiltreerd. Vanaf volgend seizoen worden tien nieuwe toernooien georganiseerd, vooral in Azië maar ook een in Londen. “Het Europese circuit trekt geregeld naar Azië. Waarom zou het omgekeerd niet kunnen?” zegt de Australiër Greg Norman, de voormalige nummer één van de wereld en de CEO van het nieuwe circuit.

De golfsport staat aan de vooravond van een oerknal. Meer dan een eeuw lang werd vastgehouden aan de traditionele toernooikalender en klassieke wedstrijdformules. Hoe het nu ook loopt, het Saudische project zal de hoge omes van zowel het Amerikaanse als het Europese circuit dwingen hun comfortzone te verlaten en anders te gaan denken. “Ik houd van het idee van een wereldwijd circuit”, zegt Phil Mickelson, die het Amerikaanse circuit onlangs als ‘hebzuchtig’ omschreef. “Het speelt in op de mondialisering van de sport. Het zou de almacht van de PGA Tour doorbreken.” Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content