BHP Billiton

Het jaarrapport van BHP Billiton werd overschaduwd door talrijke afschrijvingen en waardeverminderingen, waardoor het nettoresultaat van de groep voor het eerst sinds haar ontstaan in 2001 met rode inkt werd geschreven. BHP spendeerde meer dan 20 miljard USD aan de uitbouw van de schalieactiviteiten (olie en gas) in Noord-Amerika. Door de gekelderde energieprijzen moest die investering fors worden afgewaardeerd. Het voorbije boekjaar (twaalf maanden, tot 30 juni) ging het om 4,9 miljard USD.

Daarnaast was er de ramp bij de Samarco-ijzerertsmijn in het zuidoosten van Brazilië. In november vorig jaar brak daar een dam, waardoor giftig afvalwater vele dorpen overspoelde en uiteindelijk ook de Atlantische Oceaan bereikte. Er vielen doden en Samarco was ook een ramp voor het milieu. BHP is, samen met de Braziliaanse ijzerertsproducent Vale, de eigenaar van de joint venture Samarco. BHP en Vale schikten met de Braziliaanse regering voor een maximaal bedrag van 9,2 miljard Braziliaanse real (BRL), of ongeveer 2,8 miljard USD. De deelstaten eisen een veel grotere schadevergoeding en lieten de overeenkomst voor de rechtbank ongedaan maken. De factuur kan voor BHP dus nog hoger oplopen. Vorig boekjaar werd alvast al 2,2 miljard USD afgeschreven.

BHP boekte in totaal voor 7,7 miljard USD aan uitzonderlijke lasten, wat een verlies van 6,4 miljard USD opleverde. Exclusief deze eenmalige posten bedroeg de onderliggende winst 1,2 miljard USD, 81 % minder dan een jaar eerder. Dankzij een daling van de productiekosten met gemiddeld 16 % bleef er nog een bedrijfskasstroom of ebitda van 12,3 miljard USD over, goed voor een marge van 41 %. Dat is in de huidige marktomstandigheden een sterke prestatie. IJzererts leverde met 5,5 miljard USD de grootste bijdrage aan de ebitda. Het management meent dat de prijsstijging bij ijzererts niet duurzaam is en plant geen nieuwe investeringen meer. Olie en koper droegen respectievelijk 3,7 en 2,6 miljard USD bij aan de ebitda. De marge was het kleinst bij steenkool (17%), waar de ebitda bleef steken op 600 miljoen USD.

BHP ziet het herstel van het evenwicht van de vraag en het aanbod op de energiemarkten optreden. Ook bij koper is het ergste voorbij, maar ijzererts en steenkool zullen nog een hele tijd blijven kreunen onder de overcapaciteit. Net zoals bij de sectorgenoten ging ook het dividend op de schop. Het totale dividend ligt met 0,3 USD per aandeel 76 % lager dan een jaar eerder. BHP keek op het einde van het boekjaar aan tegen een nettoschuld van 26,1 miljard USD, tegenover 24,4 miljard USD een jaar eerder. De daling van de operationele kosten, de lagere kapitaaluitgaven en de vermindering van het dividend moeten de komende jaren wel wat extra middelen vrijmaken, zodat die schuld kan worden afgebouwd. De vrije kasstroom kwam voor het afgelopen boekjaar uit op 3,4 miljard USD. Voor het lopende boekjaar wordt een vrije kasstroom van 7 miljard USD vooropgesteld.

Conclusie

Het forse nettoverlies was een tegenvaller, al was het in hoofdzaak te wijten aan uitzonderlijke elementen. Onderliggend presteerde BHP wel vrij goed, waarbij de vrije kasstromen een positieve zaak zijn. Tegen 1,5 keer de boekwaarde is BHP niet duur. Aandeelhouders moeten het tijdelijk wel met een flink lager dividend doen.

Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content