‘Bewondering voor Hergé’

Piet Vandendriessche, de topman van Deloitte België, fietst zo’n 6000 kilometer per jaar. Zijn favoriete col is de Pico del Teide in Tenerife. De jurist wil graag Kuifje achterna en droomt van een reis naar de maan.

Wat was uw grootste avontuur?

“In 2006 ondernamen we met een zestal Deloitte-vennoten een zevendaagse fietstocht van Brussel naar Lourdes. Het was geen bedevaart, het was de bedoeling de Tourmalet te beklimmen. Dat was zwaar, 1200 kilometer, we hebben behoorlijk afgezien, ook omdat de weersomstandigheden niet ideaal waren. Het is een tweejaarlijkse traditie geworden en we zijn ons aan het voorbereiden op de achtste editie.”

Wat is het beste boek dat u las?

Het vreugdevuur der ijdelheden van Tom Wolfe. Ik heb het twee keer gelezen, een keer in het Nederlands en een keer in het Engels. Het boek gaat over hoogmoed, arrogantie en de macht van het geld dat zijn grenzen kent. Op een bepaald moment heeft het hoofdpersonage zich overschat en hoogmoed komt voor de val. Het is het beste boek van Wolfe.”

Uit welke fout leerde u het meest?

“Ik heb in mijn jonge jaren wellicht een aantal mensen wat te snel afgeschreven. Ik geloof nu dat mensen een tweede kans verdienen en dat ze kunnen veranderen. We moeten vooral focussen op de sterktes van de mensen. En niet altijd op de zwakke punten.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik fiets graag. Mijn favoriete col is de Pico del Teide op Tenerife waar ik geregeld vertoef. Ik beklim de vulkaan elke keer als ik daar ben. Dat is een wondermooie ervaring. Het is een vrij lange beklimming van bijna 50 kilometer, maar niet zo steil. Ik ben ook lid van een wijnclubje waar we blind wijn proeven. We zijn amateurs maar dat is heel amusant. Mijn favoriete appellation is Pomerol in de Bordeaux-streek.”

Waar droomt u van?

“Van een reis naar de maan. Ik ben gefascineerd door het heelal, de sterren en de maan. Ik was als kind al geboeid door het dubbelalbum Raket naar de maan en Mannen op de maan van Kuifje. Hergé heeft dat getekend in 1950. De eerste mens op de maan was Neil Armstrong in 1969. Die strips zijn gemaakt in een tijd dat er nog geen sprake was van mensen op de maan. Als je die albums herleest met die wetenschap in je achterhoofd, dan heb je nog meer bewondering voor het talent van Hergé. ”

Piet Vandendriessche (54) is de CEO van het consultingbedrijf Deloitte Belgium.

'Bewondering voor Hergé'
© Getty Images/EyeEm

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content