Beurzen blijven positief

Er is een oplossing gevonden voor de ‘Griekse tragedie’. Toch blijft de euro zwak en daar kunnen de deelnemers aan onze Beleggerscompetitie hun voordeel mee doen.

De markten blijven in de ban van het probleem Griekenland, maar een oplossing lijkt in de maak. De Griekse tragedie uit zich overigens niet zozeer in een daling van de indexen, maar in een waardevermindering van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op de beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs kunt u een beperkt aantal Amerikaanse aandelen kopen om op een verdere verzwakking van de euro in te spelen.

Ondertussen spelen er al bijna 22.000 mensen mee met de Beleggerscompetitie. Wie nog niet is inschreven, kan dat nog doen op www.beleggerscompetitie.be. Deelnemen is gratis.

Alternatieve strategieën

In de rangschikking hebben al geruime tijd dezelfde spelers de leiding: lief-lutje, Serge en Casino. De strategie die ze hanteren, is bekend. Ofwel mikken ze op een hausse van de aandelen uit de financiële sector, ofwel spelen ze met trackers met een hefboom in op een stijging van de belangrijkste aandelenindexen, zoals de CAC-40, de Eurostoxx50, de AEX of de Amerikaanse S&P500. De Beleggerscompetitie loopt nog meer dan twee maanden en er is dan ook nog niets beslist. Uiteraard kan het geen kwaad om alternatieve strategieën uit te denken. Beurzen kunnen niet alleen stijgen, maar ook dalen. Het kan dus een goed idee zijn om de winsten in veiligheid te brengen om met de aankoop van trackers short in te spelen op een daling van de beurzen. U kunt ook proberen in te spelen op overnames door overnamekandidaten in uw portefeuille op te nemen. Jammer genoeg staat Punch International niet op de lijst van te kopen aandelen, want dat had vuurwerk kunnen geven.

Te mooi om waar te zijn

Beleggen is niet eenvoudig en het helpt om altijd uw gezond verstand te laten spelen. Soms krijgt u aanbiedingen waar u op het eerste gezicht niet aan kunt weerstaan. In zo’n geval moet u echter op uw hoede zijn. Als de obligatierente 4 % bedraagt en u krijgt een voorstel dat een opbrengst van 7 % per jaar garandeert, dan moet u opletten. In de beleggingswereld zijn er immers geregeld oplichters aan het werk. Denk maar aan Bernard Madoff, die het grootste Ponzi-schema aller tijden op zijn naam heeft staan. Weet dat oplichters vaak actief zijn vanuit Nederland en dat ze u blijven stalken eens u interesse hebt betoond? Wees in dat verband bijzonder voorzichtig met onbekende beleggingsvennootschappen. Twijfelt u, dan kunt u altijd een kijkje nemen op de website van de CBFA (www.cfba.be), onder de hoofding ‘consumentenbescherming’. Daar wordt een lijst gegeven van vennootschappen die geen toelating hebben om in België fondsen te werven. (C)

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content