‘Beurshausse zonder enthousiasme’

Guy Wagner, de hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, houdt vast aan een overwicht van aandelen in zijn flexibele fondsen. Maar hij blijft voorzichtig. “2015 dreigt opnieuw een jaar te worden waarin de economische activiteit tegenvalt.”

Banque de Luxembourg Investments werd opgericht in 2005, maar het heeft zich in vrij korte tijd in de kijker gewerkt bij de Belgische beleggers. Dat kwam vooral omdat de gemengde beleggingsfondsen van Banque de Luxembourg sterk hebben gepresteerd tijdens de financiële crisissen sinds 2008. De populariteit van Banque de Luxembourg is ook te danken aan de charismatische persoonlijkheid van Guy Wagner. Hij is de hoofdeconoom van de vermogensbeheerder en de beheerder van het BL Global Flexible-fonds. Dat won onlangs nog de Trends Fund Award als het beste gemengde fonds op één jaar. Het was niet de eerste keer dat het fonds een onderscheiding in de wacht sleepte.

De wereldwijde fondsen zijn een specialiteit van het huis (zie tabel Vijf fondsen van Banque de Luxembourg). Vanwege hun sterke prestaties en hun lage volatiliteit kregen die fondsen vier sterren van Morningstar. Ook de beleggers kunnen het waarderen dat de vermogensbeheerder erin slaagt goede rendementen te halen zonder grote schommelingen in de nettoactiefwaarde. Door de instroom van nieuw kapitaal hebben de gemengde fondsen van Banque de Luxembourg een relatief groot gewicht gekregen.

Guy Wagner wijst erop dat Banque de Luxembourg voor zijn wereldwijde fondsen vaak dezelfde strategie volgt. “De beheerders zijn boven alles stockpickers”, zegt Wagner. “Als we een goed idee hebben, zijn we geneigd dat in alle portefeuilles te introduceren.” Door die centralisatie kan de beheerder de kosten van zijn beleggingsfondsen laag houden, tussen 1,2 en 1,3 procent per jaar. Bij veel andere populaire, flexibel beheerde wereldwijde fondsen schommelen de jaarlijkse kosten tussen 1,65 tot 1,9 procent.

Deflationaire spanningen

Van de groei van de wereldeconomie verwacht Wagner dit jaar niet veel. “2015 dreigt opnieuw een jaar te worden waarin de economische activiteit tegenvalt”, waarschuwt hij. “Misschien is Europa een uitzondering, maar elders in de wereld zitten de positieve economische verrassingen in dalende lijn. De schulden blijven een wereldwijd probleem. Daartegenover staat dat de Amerikaanse consument geen schulden meer wil aangaan. China is niet langer de groeimotor van weleer en de euro blijft een constructie die met aanhoudende structurele problemen te kampen heeft.”

In die omstandigheden verwacht Wagner niet dat de inflatie in de komende kwartalen aan de orde komt, al hebben de industrielanden de voorbije jaren massaal veel liquiditeiten in het financiële systeem gepompt. “Zolang de banken die geldmassa niet gebruiken, blijft de inflatie laag. De afbouw van de schulden, de demografie, de technologie en de globalisering blijven factoren die de deflationaire spanningen oppoken.”

Nieuwe schuiloorden

“Het voorbije halfjaar is niet zo veel veranderd aan onze macro-economische visie. De obligatiemarkten blijven extreem duur, en aandelen zijn nog altijd het enige valabele alternatief”, benadrukt Wagner. Hij geeft wel toe dat ook de beurzen de voorbije jaren duurder zijn geworden, met uitzondering van Japanse aandelen. “Ik heb bij beleggers nog nooit zo weinig enthousiasme gezien over een beurshausse. En zodra er een correctie is, staan zo veel beleggers te springen om in te stappen, dat de koersen snel weer opveren.”

Gezondheidszorg, consumentengoederen, luxe en sommige mooie industriële aandelen hebben momenteel de voorkeur van Wagner. “Die bedrijven kunnen bij een volgende crisis de nieuwe schuiloorden voor beleggers worden. Het is interessanter een positie te nemen in een aandeel van grote kwaliteit, zoals Nestlé, dat normaal minder te lijden zal hebben onder grote schommelingen van de beurzen dan andere aandelen. De omzet van het Zwitserse voedingsbedrijf groeit met 5 procent per jaar en het keert een dividend van meer dan 3 procent per jaar uit.” Onder de Belgische bedrijven heeft Wagner een voorkeur voor de luierproducent Ontex, de leverancier aan apothekers Fagron en de vastgoedgroep WDP.

Ook de Amerikaanse technologiebedrijven die de voorbije jaren zijn gestart met dividendbetalingen, zoals Microsoft en Cisco Systems, hebben bij hem een streepje voor. Wagner investeert niet in nutsbedrijven, banken, verzekeraars, grondstoffenproducenten en autofabrikanten.

Amerikaanse dollar

Aandelen vertegenwoordigen 80 procent van de activa van BL Global Flexible, maar de beheerders hebben ook een bescherming tegen een beurscorrectie ingebouwd door indexfutures te verkopen. De sterke prestatie van het fonds in 2014 was deels te danken aan de investering in Amerikaans overheidspapier op dertig jaar. De daling van de Amerikaanse langetermijnrente zorgde voor een mooie meerwaarde. “We houden die in de portefeuille, omdat we anticiperen op een nieuwe daling”, zegt Wagner. “Wij hebben ook geïnvesteerd in bepaalde Scandinavische munten, in de Canadese dollar en in de Zwitserse frank. En we hebben een boontje voor goud, omdat de fundamenten blijven wijzen op een hausse voor de komende jaren.”

Wagner denkt dat het misschien tijd is om de grote positie in dollar af te bouwen, aangezien de Amerikaanse economie het minder goed doet dan in 2014. Hij verwacht dat de renteverhogingen elkaar minder snel zullen opvolgen dan gedacht. “Niemand kan op dit moment voorspellen op welk niveau de dollar zich zal settelen tegenover de euro, al lijken we op weg naar de pariteit. De geldstromen op de financiële markten kunnen snel keren, en het is altijd gevaarlijk als de hele wereld dezelfde beleggingsstrategie heeft.”

Frédéric Dineur

“Het is altijd gevaarlijk als de hele wereld dezelfde beleggingsstrategie heeft”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content