Betoverend Bali

Het godeneiland Bali heeft ondanks de toeristenstroom zijn identiteit verbazend goed bewaard. Laat je onderdompelen in de mystieke sfeer van dit stukje Indonesië.

We willen het hier niet hebben over de veelbezongen Balinese stranden en zonsondergangen. Laat Kuta Beach en consorten zo snel mogelijk voor wat ze zijn surfersparadijs, maar vooral toeristencircus en rep je naar het binnenland waar je nog iets aantreft van de ongerepte tuin van Eden die Bali ooit was. Niet voor niets heet deze hindoeïstische enclave binnen de overwegend islamitische Indonesische archipel het Godeneiland, Pulau Dewata.

Ubud, op een boogscheut van de hoofdstad Denpasar, is de perfecte uitvalsbasis. Hoeweel zeer geliefd bij toeristen heeft dit kunstenaarsdorpje niets van zijn oorspronkelijke charme ingeboet. Ubud is het culturele en religieuze hart van het eiland, het centrum ook van de oude en nieuwe Balinese kunst. Neem hier vooral de tijd om rustig door de straten te dwalen. Op elke hoek tref je een kleurrijk schouwspel van offers, rituelen en dansen. Laat je meeslepen door de muziek van een gamelan-orkest. Trek een sarong aan, ga een tempel binnen en volg een religieuze ceremonie of… een hanengevecht (niet geschikt voor gevoelige zielen of Gaia-leden). Spectaculairst zijn de crematies, waarvan de hindoes, met hun geloof in reïncarnatie, grote feesten maken.

Op de markt vind je stoffen, maskers en houtsnijwerk aan zeer interessante prijzen, maar ook “readymade” offertjes. Koop jezelf zo’n miniatuur-kunstwerkje, werk af met een hibiscusbloem, een paar wierookstokjes en plaats het op de stoep van je bungalow. Boze geesten blijven gegarandeerd buiten.

Experimenteren met de wok van een chef-kok ? Dat kan in de keuken van restaurant Casa Luna op Jalan Raya, waar je een vinger in de Balinese pap of liever gado gado krijgt. Je wordt er ingewijd in de lokale culinaire tradities en leert alles over geneeskrachtige kruidenmengsels en het geheim van een goeie saté. Een aanrader.

Sportievelingen wagen zich aan rafting op de Ayung-rivier, langs adembenemende panorama’s. Maar de uitzonderlijk mooie omgeving van Ubud laat zich nog het best verkennen per fiets. Langs golvende rijstterrassen op de flanken van een oude vulkaan bereik je de omliggende dorpen. Dit is bekoorlijk Bali waar je overal even hartelijk verwelkomd wordt. Rijstplantsters juichen je vrolijk toe, kunstenaars nodigen je uit in hun atelier, goedlachse boeren poseren trots met hun vechthaan en in elk dorp is wel ergens een feest aan de gang.

Hotels en pensionnetjes vind je in Ubud in alle categorieën, naar believen met of zonder gekwaak van kikkers en gekko’s. De meest exclusieve liggen even buiten het dorp, tegen de flank van een prachtige vallei : hier logeren de groten der aarde in het Amandari Hotel of de Kupu Kupu Barong. Gelukkig mag je in dit aards paradijs ook gewoon een vruchtensapje komen konsumeren… om van het uitzicht te genieten.

NATHALIE BEVERNAEGIE

Het authentieke Bali Ubud is een goeie uitvalsbasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content