Beterschap voor Aperam

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De grootste omzetmaker in de provincie heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Toch doet Aperam Genk het beter dan de concurrenten.

Een omzet van 2,19 miljard euro, maar een bedrijfsresultaat van -13,1 miljoen euro in 2012. Bovendien was de omzet een tiende lager dan in 2011 en daalde het aantal werknemers in Genk met 70 naar 1044. De cijfers zeggen genoeg. Staalproducent Aperam, een afgesplitste en beursgenoteerde voormalige dochter van ArcelorMittal, heeft het sinds de bankencrisis van 2007-2008 moeilijk in de markt.

Aperam produceert roestvast staal voor onder meer de voedingsindustrie, uitlaatsystemen in de autosector en de binnenkant van (af)wasmachines en droogkasten. In België heeft de nv Aperam Stainless Belgium twee vestigingen, in Châtelet in Henegouwen en in Genk.

Hoewel Genk de meest productieve fabriek van de groep is, deelt ze toch in de recessieklappen. In het verslag over de balans van 2012 trekt de raad van bestuur aan de alarmbel. De “schreeuwende overcapaciteit” in de sector van roestvast staal zal wellicht worden weggewerkt door een stijgend verbruik en door sluitingen en productieafbouw. Genk gaf het goede voorbeeld door in één productieafdeling af te bouwen, maar dat kostte banen. “We beleven woelige economische tijden”, vervolgt de raad van bestuur, “waarin onzekerheid en voorzichtigheid bepalen hoe bedrijven zich gedragen. We zullen nog verschillende jaren moeten leven in een wereld met overcapaciteit en lage verkoopprijzen.”

Strijd voor winst

Dat verklaart de zwakke cijfers in 2012. Overcapaciteit leidde tot druk op de prijzen. De omzet daalde en dat resulteerde in bedrijfsverlies. Ook de cijfers van 2013 waren zwak: het verkochte volume steeg wel met 2,7 procent, maar de omzet daalde met net hetzelfde cijfer door de aanhoudende prijsdruk en de lagere grondstoffenprijzen. Opnieuw leed Aperam bedrijfsverlies, al verbeterde dat cijfer in vergelijking met 2012.

Aperam voert de strijd voor winstgevendheid op. De onderneming concentreert de productie op hoogwaardige niches, die hogere winsten geven. Ook aanhoudende besparingen — voor 475 miljoen dollar tot het einde van 2015 — moeten Aperam weer zwarte cijfers doen schrijven.

Genk heeft zeker kansen, benadrukt de onderneming. De fabriek maakt een competitief en uitgebreid productengamma met een brede klantenportefeuille. De fabriek heeft een van de meest productieve koudwalsen van de wereld. De onderneming benadrukt ook graag de flexibiliteit en de kennis van de medewerkers. Ze krijgen opnieuw goede punten in het jongste jaarverslag van Aperam. De fabriek ligt strategisch bij de belangrijkste klanten. Bovendien zou de markt vanaf 2014 weer voorzichtig opklaren.

WOLFGANG RIEPL

“We zullen nog verschillende jaren moeten leven in een wereld met overcapaciteit”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content