Betere zoekresultaten in Google

GoogeIen: iedereen doet het, elke dag. Meestal door achteloos een paar woorden in de tekstbalk van de zoekrobot te tikken. De zoekresultaten zijn navenant. Wie een paar basisregels kent, vindt sneller wat hij zoekt.

Als u meerdere woorden in het zoekvenster van Google typt, toont de zoekrobot u een lijst van websites waarop alle ingevoerde woorden voorkomen, samen of afzonderlijk. Bij een zoekopdracht staat een spatie immers gelijk met ‘of’. Met een paar goed geplaatste tekens kunt u uw zoekopdracht moeiteloos verfijnen.

Als u voor elk woord een + zet (zonder spatie), toont Google enkel de pagina’s waarop alle woorden voorkomen.

Met aanhalingstekens voor en achter een reeks woorden krijgt u alleen pagina’s waarop de woorden in die volgorde voorkomen.

Door dit teken voor een woord te plaatsen, vraagt u de zoekrobot om ook resultaten te tonen met synoniemen van het betrokken woord. Zoekt u bijvoorbeeld naar ‘~belasting’, dan toont Google ook pagina’s met het woord ‘btw’.

Bij een zoekopdracht die uit meerdere woorden bestaat, komt een woord voorafgegaan door een minteken niet in de resultaten voor. Test maar even uit: geef ‘Apple Store’ als zoekterm in. De website van Apple België verschijnt als eerste resultaat (hoewel er ‘Nederland’ in de titel staat). Probeer nu met ‘Apple Store -België’ en kijk wat er gebeurt.

Verborgen extra’s

Om het de gebruiker niet nodeloos moeilijk te maken, is de startpagina van Google zo goed als leeg, op de zoekbalk na. Resultaat: de meeste mensen gebruiken alleen die zoekbalk. Nochtans zijn heel wat opties het ontdekken waard. Als de resultaten van uw zoekopdracht verschijnen, ziet u aan de linkerkant van het scherm allerlei zoekopties: u kunt bijvoorbeeld zoeken naar afbeeldingen, nieuws, blogs of discussies. U kunt ook zoeken op datum (de datum waarop Google de pagina heeft geïndexeerd; niet noodzakelijk de datum waarop hij is aangemaakt), op taal of andere parameters.

Pas zoekinstellingen aan

Het staat weliswaar niet meer duidelijk aangegeven, maar Google biedt de mogelijkheid om parameters in te stellen voor uw zoekopdrachten. Als u op het tandwieltje bovenaan rechts op het scherm klikt, krijgt u toegang tot een aantal functies (vooral toegankelijk als u online bent).

In ‘Zoekinstellingen’ kunt u bijvoorbeeld websites blokkeren zodat ze niet in de zoekresultaten verschijnen, talen toevoegen, het aantal resultaten per pagina bepalen en Google Instant uitschakelen.

De optie ‘Geavanceerd zoeken’ neemt u al het werk uit handen: allerlei invulvelden leiden u door de diverse zoekmogelijkheden (al deze woorden, een of meer van deze woorden enzovoort).

Hebt u een Google-account, dan kunt u in ‘Webgeschiedenis’ een overzicht zien van al uw zoekopdrachten in de voorbije maanden. U kunt ervoor opteren dat Google zijn zoekresultaten aanpast aan uw eerdere zoekopdrachten.

Google verandert zijn zoekmachine regelmatig. Het is dus mogelijk dat u een van de hierboven beschreven functies niet (in dezelfde vorm) terugvindt.

CHRISTOPHE CHARLOT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content