Beter veranderen

INGE VAN BELLE "Start-ups bouwen eerst een platform en zoeken dan een community. Wij hadden de community al." © K. VAN EXEL

Duval Union neemt een minderheidsbelang in Herculean. Dat wordt zo een onderdeel van het netwerk rond Duval Union.

Hoeveel de Antwerpse consultancy-, marketing- en communicatiegroep Duval Union betaalt om een minderheidsbelang te nemen in Herculean, hebben de bedrijven niet bekendgemaakt. De twee oprichters van Herculean, Inge Van Belle en Yves Vekemans, blijven aan boord. Marc Bresseel, die samen met Klaus Lommatzsch en André Duval Duval Union oprichtte, wordt lid van de raad van bestuur van Herculean.

Herculean is gegroeid uit de Hercules Trophy. Die ‘Olympische Spelen voor bedrijven’ zijn een combinatie van een bedrijfsevent en een sportactiviteit, die wereldwijd duizenden deelnemers aantrekt.

Welzijn op het werk

Yves Vekemans en Inge Van Belle richtten Herculean in 2010 op en bouwden verschillende activiteiten uit op het snijpunt van evenementen en welzijn op het werk. Met de Hercules Academy geeft het bedrijven advies over welzijn. Hercules Projects organiseert activiteiten op maat en familiedagen voor ondernemingen. Pink Ladies Games is het merk voor events om vrouwen aan te sporen tot een gezonde levensstijl en goede doelen te steunen. De coöperatieve vennootschap heeft een tiental mensen in dienst, met daaromheen een netwerk van zo’n vijftig experts en honderden vrijwilligers die worden ingeschakeld op projectbasis.

Het beheer van de events overal ter wereld en de gemeenschappen die eromheen zijn ontstaan, leidde de afgelopen jaren ook tot de ontwikkeling van een IT-platform. “Nu is die tool zo ontwikkeld dat we die als product in de markt kunnen zetten”, zegt Inge Van Belle. “Start-ups werken in de omgekeerde richting. Zij bouwen eerst een platform en zoeken dan een community. Wij hadden de community al.”

Employee engagement

Herculean organiseerde events in tien landen, tot buiten Europa. Om internationaal te groeien deed het al drie kapitaalrondes. Zo haalde het in 2017 via crowdfunding vers kapitaal op. Het geld werd vooral gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het platform met technologie van Microsoft. Dat wordt in de markt gezet als een instrument voor wat in Engels jargon employee engagement heet: drijfveren om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Dat is het raakpunt met de activiteiten van Duval Union. Het anderhalve dozijn bedrijven uit de stal van Duval Union is gespecialiseerd in de begeleiding van transformatietrajecten in grote ondernemingen. Banken, verzekeraars, retailers en tal van andere bedrijven bevinden zich in een stroomversnelling. Door nieuwe technologie komt hun zakenmodel in gevaar en moeten ze hun medewerkers door de ene na de andere verandering loodsen. De werknemers blijven vaak zitten met een gevoel van onzekerheid.

“Wij denken dat er een enorm potentieel zit in het employee-engagementplatform van Herculean”, zegt Marc Bresseel. “Dit merk heeft veel potentieel om internationaal te groeien. Wij zijn met Duval Union heel sterk bezig met transformatietrajecten om bedrijven te helpen evolueren in een wereld die heel snel verandert. Je kunt daar veel strategie, tools en campagnes voor opzetten, maar als puntje bij paaltje komt, wordt veel van de strategie gedragen door het personeel en de cultuur van het bedrijf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content