Beter Skypen

Roel Van Espen medewerker Trends

Gebruikt u Skype om op een goedkope manier via internet te bellen? Dan bent u lang niet de enige: deze VoIP-dienst is zowel bij particulieren als in het bedrijfsleven erg populair. Maar wist u dat u de mogelijkheden aanzienlijk kunt uitbreiden?

Gratis telefoneren: wat enkele jaren geleden nog een utopie leek, is nu werkelijkheid. Met het intussen zowat overal ingeburgerde Skype belt u namelijk zonder dat het u iets kost. Dit alles hebben we te danken aan internet. De zogenaamde VoIP-technologie – Voice over Internet Protocol – laat u immers via specifieke software zoals Skype vanachter een computer telefoneren. Zonder extra communicatiekosten. Skypen kan naar andere Skypegebruikers, maar ook naar eender welk ander telefoonnummer. Als u naar een andere Skypeabonnee belt, dan is de communicatie gratis. Telefoneert u naar een traditioneel nummer (vast of mobiel), dan is dat nog altijd veel goedkoper dan via onze traditionele telecomoperatoren.

Een breedbandverbinding – dus ADSL of kabel – is wel een vereiste om vlot te kunnen internetbellen. En hoewel u met een microfoon en een stel luidsprekers al aan de slag kunt, is een headsetje toch een stuk handiger. Of wat dacht u van de Boynq Notone: een stijlvol telefoontoestel dat speciaal ontworpen werd voor VoIP-communicatie. Het is voorzien van een handset, een microfoon en een luidspreker. Hierop kunt u zelfs een memory stick of een mp3-speler aansluiten. Deze Boynq Notone vindt u doorgaans voor zo’n 45 euro.

Antwoordapparaat

Bent u een intensieve Skypegebruiker? Dan zijn er voor u ook een aantal handige programma’s die een belangrijke meerwaarde bieden. Zeker in een professionele omgeving. We denken bijvoorbeeld aan de Skype Voicemail, een eigen dienst van Skype om voicemailberichten te ontvangen én te versturen. Deze dienst is weliswaar niet gratis. U kunt kiezen uit meerdere tariefformules. Alle details hierover leest u op de website van Skype.

Daarnaast kunt u ook opteren voor de PrettyMay Voice Plugin. Dit programma werkt eveneens als antwoordapparaat van Skype. Ingesproken boodschappen worden als mp3 opgeslagen, en u wordt hiervan verwittigd via e-mail of sms. Het is ook mogelijk om de berichten vanop afstand te beluisteren via een gewone telefoon of gsm. Leuk is dat PrettyMay eveneens in- en uitgaande gesprekken kan opnemen. Voor deze tool betaalt u wel minstens 16,93 euro, maar u kunt hem wel eerst gedurende twee weken gratis uitproberen. Zeker het proberen waard! Maar voor u definitief uw creditcard tevoorschijn haalt, checkt u best nog even het welklinkende Pamela. Dat is een gelijkaardige software voor Skype, waarvan de gratis versie u tot 15 minuten per gesprek laat opnemen. En daarmee komt u al een heel eind. De betalende formules geven uiteraard extra mogelijkheden zoals videorecording. Maar ook die kunt u eerst gedurende een maand gratis uittesten.

E-mailintegratie

Als u een fervente gebruiker van Skype bent, dan kan het ook handig zijn om dit VoIP-programma te integreren in een e-mailpakket zoals Outlook. Dat kan onder meer met de ‘Skype Email Toolbar’. Zo’n integratie maakt het u bijvoorbeeld makkelijk om een telefoonnummer dat in een e-mailbericht vermeld staat, rechtstreeks te bellen. Of om op elk moment te weten wie van uw Outlookcontacten – die ook Skype gebruiken – online zijn. Ook handig: u kunt met deze ‘toolbar’ een Skype-knop onderaan uw mails toevoegen, zodat uw correspondent u met één klik kan bellen. De ‘Skype E-mail Toolbar’ is overigens gratis. Of wat dacht u? (T)

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content