Beter beleggen dan speculeren

Er bestaat een fundamenteel verschil tussen beleggen en speculeren. Bij beleggen verwacht je dat de waarde van je aankoop zal stijgen en bij speculeren hoop je dat de prijs zal stijgen. Veel spaarders die willen beleggen belanden onbewust in een speculatief portfolio. De juiste piste is om iets waardevols te kopen voor een goede prijs. Bijvoorbeeld via het fonds Flossbach von Storch Multiple Opportunities II RT, dat in april 2014 werd gelanceerd. Eric Pittomvils, Director Fund Sales bij Flossbach von Storch, licht toe.

Al in 1998 richtten dr. Bert Flossbach en Kurt von Storch het bedrijf Flossbach von Storch op als een onafhankelijke vermogensbeheerder. De gemengde Multiple Opportunities-strategie kwam er in 2007 om de centen van het management te beheren. Intussen is de strategie voor alle beleggers toegankelijk, met Bert Flossbach zelf als eindverantwoordelijke voor het beheer.

Rendement en risico in balans

Eric Pittomvils: “De oorspronkelijke strategie van het fonds wordt tot op vandaag gehandhaafd. Die bestaat erin om bij de keuze van de activa een optimale verhouding tussen rendement en risico voor ogen te houden. Liever dan zich te meten aan een benchmark, wil de fondsbeheerder een aantrekkelijk rendement op lange termijn bereiken en tegelijk het kapitaal van de beleggers beschermen.”

Geld verliezen is natuurlijk de grote vrees van veel beleggers. “Dat is de reden waarom we ons onder meer op kwaliteitsaandelen richten”, legt Pittomvils uit. “Zeg maar aandelen van bedrijven waarvan we overtuigd zijn dat ze er over 10, 20 en zelfs 50 jaar nog altijd zullen zijn. Heel wat van die ondernemingen zijn trouwens wereldwijde marktleiders, met een indrukwekkend en breed competitief voordeel. Via het fonds Multiple Opportunities II RT kunnen beleggers een gedeelte van die fantastische bedrijven kopen. Voor alle duidelijkheid: staatsobligaties zijn op dit moment niet de beste optie.”

Prijs of waarde?

Veel beleggers oordelen dat volatiliteit een risico is, maar volatiliteit gaat over prijsschommelingen, en risico over waarde. Eric Pittomvils: “De prijs van een goed kan schommelen terwijl de waarde niet verandert. Als de prijs van een waardevol goed daalt, dan verkleint het risico bij de aankoop, want je kunt iets van hoge waarde kopen voor een lage(re) prijs. Denk aan de uitspraak van Warren Buffett: ‘Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Of het nu over aandelen of kousen gaat, ik hou ervan kwaliteit te kopen tijdens de solden.'”

“Zelfs als waardebepaling moeilijk is,” vervolgt Pittomvils, “is het beter om te veel voor een goed aandeel te betalen dan een lage prijs voor een slecht aandeel. Kwaliteitsaandelen, aangekocht voor een interessante prijs, vertegenwoordigen weinig risico en zijn een optimale basis om een vermogen op te bouwen. Dat geldt voor jonge beleggers evenzeer als voor oudere, die vaak ook aan de volgende generaties denken. Dat heeft alles met beleggen te maken en niets met speculeren.”

Het juiste moment

Een aanzienlijke hindernis voor beleggers is vaak om het juiste instap- of uitstapmoment te kiezen. Blijkt wel dat je die hindernis kunt omzeilen door in goede gemengde fondsen te beleggen en belegd te blijven. De voordelen van het fonds Multiple Opportunities II RT zijn alvast duidelijk. De fondsbeheerder streeft voortdurend naar de juiste balans tussen rendement en risico, en hij voert een onafhankelijk en consequent beheer. Bovendien is er geen benchmark als beperking om absoluut rendement te behalen en het kapitaal van de beleggers te beschermen.

Wereldvisie

“Een van onze sterke punten is onze wereldvisie”, zegt nog Eric Pittomvils. “Ruim 1.200 beleggers nemen maandelijks deel aan een conferencecall om te vernemen wat Flossbach zoal over de wereld(economie) denkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content