BESTE WIJNRESTAURANT

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN

1 Pazzo (Antwerpen) 7,4

2 L’Essentiel (Temploux) 3,9

3 Olijfboom (Veurne) 2,8

4 Onder de Toren (Hansbeke) 2,7

5 De la Vigne à l’Assiette (Brussel) 2,6

6 Marie (Elsene) 2,5

7 Osteria enoteca Pergola (Leuven) 2,1

8 Bar-t-a-Vin (Antwerpen) 2,1

9 Wine Bar – Chez Paule (Ukkel) 1,4

10 Invincible (Antwerpen) 1,1

14 % van de respondenten bezocht al eens Pazzo in Antwerpen. Daarmee is dit typische Antwerpse eethuis waar wijn en plezier samengaan het populairste wijnrestaurant. L’Essentiel uit Temploux werd al door 25 % van de Franstalige respondenten bezocht en in Brussel is het Marie uit Elsene dat op een brede belangstelling mag rekenen.

Pazzo is niet alleen populair, het wordt ook beschouwd als het ‘beste wijnrestaurant’. L’Essentiel krijgt een eervolle tweede plaats. De La Vigne à L’Assiete uit Brussel zakt in het klassement. Olijfboom uit Veurne, Onder de Toren uit Hansbeke en Bar-t-a-Vin uit Antwerpen zijn stevige stijgers. De hoogste nieuwkomer uit Wallonië is Hôtel du Moulin uit Belleveaux-Ligneuville (plaats 13). Bij de open keuze zijn Brasserie Latem uit Sint-Martens-Latem en The Vintage uit Gent de twee best scorende wijnrestaurants.

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE WIJNRESTAURANTS’ PAZZO: NON-CONFORMISTISCH

Wijnkampioen William Wouters komt uit een horecageslacht. Met het wijnrestaurant Pazzo deed hij zijn eigen ding. ‘s Middags vijftig couverts, ‘s avonds honderd: iedereen houdt van Pazzo en van gekke William. De handige restaurateur is echter lang niet zo gek als hij zich voordoet. Hij weet immers goed wat zijn verwende klanten willen. Vraag je hem waarom Pazzo zo’n succes kent, dan antwoordt hij laconiek: “Een leuke prijs, gezellig met de mensen meedenken en een goeie ploeg met allemaal gekken”. Het wijnaanbod is zo breed dat de meeste mensen zich laten leiden. “Soigneer het maar, zorg ervoor dat het in orde is,” zeggen de bezoekers. Er wordt meestal niet eens over een prijs gesproken. Eten kan voor 35 euro. Voor 25 euro hebt u daar een assortiment bij van negen verschillende wijnen (drie wit, drie rood, drie zoet). Pazzo serveert een veertigtal verschillende wijnen per glas. Feestvierders zakken na het eten af naar de wijn- en pianobar boven het druk bezochte restaurant. Donderdagavond is het uitgaansavond in Antwerpen en dan is ambiance in de pianobar gegarandeerd.

Pazzo

Oude Leeuwenrui 12, 2000 Antwerpen

tel. 03 232 86 82

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE WIJNRESTAURANTS – VRIJE KEUZE VAN DE TRENDSLEZER’ BRASSERIE LATEM: PRACHTIGE WERELDWIJNKAART

Brasserie Latem bestaat veertien jaar en is een begrip bij liefhebbers van een goed glas wijn en een smakelijk gerecht. De voorbeeldige wijnkaart viel al vele keren in de prijzen. Die kaart is alfabetisch geklasseerd per druivensoort. Daarna komt informatie over de terroir, de naam of de ‘appellation’ en over de wijnmaker. Deze overzichtelijke opstelling maakt het de gebruiker een stuk makkelijker. Ook het prijssysteem is een meevaller voor de wijnliefhebber: eigenaar en wijnfreak Peter Van den Bossche rekent niet met coëfficiënten, maar werkt met een forfaitair systeem. In nagenoeg alle restaurants neemt de eigenaar de aankoopprijs en vermenigvuldigt die met gemiddeld 2,8, om zo tot de verkoopprijs te komen. In Brasserie Latem betaalt u de aankoopprijs plus een vast bedrag als toeslag. Bij een fles van 70 euro komt maximaal 50 euro voor de restaurateur. De klant betaalt dan maximaal 120 euro. Diezelfde fles kost elders – waar ze met 2,8 vermenigvuldigen – rond 200 euro! Succesnummers op de spijskaart zijn: ‘steak tartaar’, à la minute met de hand gehakt (18 euro) en bereidingen met kip uit Bresse (22 euro).

Brasserie Latem

Kortrijksesteenweg 9, 9830 Sint-Martens-Latem

tel. 09 282 36 17

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content