BESTE VISRESTAURANT

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN

1. Sea Grill (Brussel) 18,7

2. L’Ecailler du Palais Royal (Brussel) 8,3

3. Kelderman (Aalst) 3,1

4. Gin-Fish (Antwerpen) 2,8

5. François (Brussel) 2,4

6. De Blauwe Zalm (Gent) 2,2

7. ‘t Kantientje (Knokke-Heist) 2,2

8. La Belle Maraîchère (Brussel) 2,0

9. Dôme sur Mer (Antwerpen) 1,6

10. Aneth (Brugge) 1,4

Het chique visrestaurant Sea Grill in het Radisson SAS Hotel in Brussel werd al bezocht door 29 % van de respondenten. Ook L’Ecailler du Palais Royal is gekend en werd door 25 % van de bedrijfsleiders bezocht.

In Wallonië geniet La Péniche in Waver een brede bekendheid.

Sea Grill en L’Ecailler du Palais Royal werden uiteindelijk uitgeroepen tot ‘beste’ en ‘op één na beste visrestaurant’. Kelderman uit Aalst is het beste visrestaurant in Vlaanderen en L’Ecailler uit Luik (plaats 13) het beste visrestaurant in Wallonië.

Bij de open keuze eindigt het democratische restaurant Le Grand Bleu uit Gent op de eerste plaats: dit is een resultaat om trots op te zijn! La Marée uit Brussel, waar de beste zeetong van ons land wordt geserveerd, scoorde ook goed, evenals Het Nieuwe Palinghuis uit Antwerpen. In Wallonië is het slecht gesteld met de visrestaurants.

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE VISRESTAURANTS’ SEA GRILL: DE VERRUKKING VAN DE ZEE

Op de gelijkvloerse verdieping van het Radisson SAS Hotel, naast een waterpartij en resten van de stadsmuur uit de twaalfde eeuw, ligt de Sea Grill, een van de betere etablissementen van het land. Een indrukwekkend muurpaneel in bewerkt glas roept Noorse fjorden op om het maritieme karakter van dit pand te benadrukken.

De zaak wordt door twee personen gerund. De 49-jarige Marc Meremans, probaat en doorgewinterd als ober na zeventien jaar dienst in La Villa Lorraine, heeft zijn zaal als geen ander onder controle. De keuken is het terrein van zijn compagnon Yves Mattagne, die debuteerde in het Brusselse Hilton, vervolgens Michel Beyls assisteerde in de Orangeraie, zijn maritieme kennis verstevigde in Le Divellec (Parijs) en uiteindelijk de keuken van Sea Grill onder zijn hoede nam. Deze 43-jarige is volgens velen een derde Michelinster waard. Pleitbezorger van lichtheid, bezeten van verfijning, nauwkeurig in de harmonie, eerbiedigt Mattagne wonderwel de producten. Ze komen optimaal tot hun recht. Niet te missen zijn de poon in de oven, risotto met truffels en verse tijmbloesem of de hele zeebaars, gebakken in een deeg van zeezout, of de ‘kreeft à la presse’, een creatie van Jacques Le Divellec. Zowel de sommelier als de kelder zijn van een opmerkelijk niveau.

Sea Grill – Radisson SAS Royal

Wolvengracht 47

1000 Brussel

tel. 02 217 92 25

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE VISRESTAURANTS – VRIJE KEUZE VAN DE TRENDSLEZER’ LE GRAND BLEU: BISTRO VAN DE VRIENDSCHAP

De lezers van Trends hebben iets met het democratische eethuis Le Grand Bleu in Gent. Vorig jaar eindigde het restaurant al op de eerste plaats in de categorie ‘beste prijs-kwaliteitverhouding’. Dit jaar komt het sympathieke eethuisje terug als ‘beste visrestaurant – open keuze’! De eigenaars Peter Maximus en Jagienka de Vriese laten in hun restaurant Le Grand Bleu zien en proeven dat er zelfs met een beperkt budget smakelijk valt te tafelen. Het knusse restaurant bestaat elf jaar. Peter Maximus is bezeten door zijn vak. Hij bewaakt de kwaliteit en de prijzen van de producten nauwgezet: hij koopt alleen wat goed en goedkoop is. Op momenten dat de prijzen van garnalen of zeetong de pan uit rijzen, gaat hij aan deze producten voorbij. Dan zoekt hij alternatieven. Zo ontdekt de klant dat er ook andere vissen heel smakelijk kunnen zijn. Le Grand Bleu is een bistro van de vriendschap, waar zakenlui, gepensioneerden, romantische koppeltjes en studenten zich thuis voelen.

Le Grand Bleu

Snepkaai 15, 9000 Gent

tel. 09 220 50 25

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content