TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN
...

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1 Comme chez Soi (Brussel) 17,2 2 Hof van Cleve (Kruishoutem) 13,7 3 De Karmeliet (Brugge) 11,5 4 Sea Grill (Brussel) 6,5 5 Clos St. Denis (Vliermaal-Kortessem) 5,3 6 't Fornuis (Antwerpen) 4,1 7 Bruneau (Ganshoren) 3,7 8 't Oud Konijntje (Waregem) 2,2 9 La Villa Lorraine (Brussel) 2,1 10 Hof Ter Eycken (Ninove) 1,5 De categorie 'gastronomische restaurants' is de grote aandachttrekker uit deze enquête. Het valt op dat bijna de helft van onze managers zijn stoel al één of meerdere keren heeft aangeschoven in Comme chez Soi in Brussel. La Villa Lorraine komt op de tweede plaats, en De Karmeliet uit Brugge eindigt op de derde stek in de rubriek 'meest bezochte gastronomische restaurants'. Het vaakst gefrequenteerde eethuis in Wallonië is Les Forges du Pont d'Oye in Habay-la-Neuve. Is het meest bezochte sterrenrestaurant ook het beste? Jawel. Op nummer één staat ook dit jaar weer Comme chez Soi, gevolgd door Hof van Cleve, De Karmeliet en Sea Grill. Wat de eerste vier plaatsen betreft, zijn er dus geen verschuivingen in vergelijking met vorig jaar. Verderop in de top tien is er wél een lichte wijziging: Clos St. Denis wisselt met 't Fornuis en neemt nu de vijfde plaats in. Bruneau staat op zeven en is bezig aan een comeback. Het beste gastronomische restaurant in Wallonië is La Bergerie uit Lives-sur-Meuse (plaats 11). In de categorie 'beste gastronomisch restaurant - vrije keuze van de Trendslezer' schittert L'Essentiel uit Temploux op de eerste plaats. Michel uit Groot-Bijgaarden mag tevreden zijn met een tweede plaats. Grote nieuwkomer is Kasteel Withof in Brasschaat. Ook Héliport uit Luik krijgt een goede beoordeling. Een uitmuntend restaurant, dat is niet alleen de pracht en praal of de keuken. Het is een subtiel geheel dat álles bevat voor een uitzonderlijk moment. Dit hemelse geluk is echter bijzonder kwetsbaar. Een flauwe ontvangst of een pedante bediening volstaan om het evenwicht te bederven. Gelukkig is dat niet het geval in het eethuis dat dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert. Ieder speelt zijn rol in een feilloze maar menselijke opvoering. Zoals het weergaloze onthaal door de elegante dames Marie-Thérèse Wynants en Laurence, echtgenote van Lionel Rigolet. Of de discrete efficiëntie waarmee de jonge Véronique de zaken organiseert, waar nodig met een ontwapenende glimlach. Het personeel blijft altijd even ijverig. William Wouters adviseert over de rijkdommen van de enorme wijnkelder. Lionel, schoonzoon en sinds 1994 medewerker van Pierre Wynants, deelt diens talent en speelt met verandering binnen de continuïteit. Geen eat code, geen robotwerk, maar gewoonweg verrukkelijke gerechten. Samen met Patrick en andere bekwame keukenkrachten voorziet hij de huisklassiekers van een fris kleedje en zorgt hij voor een schitterend wildseizoen, terwijl de composities tot in de puntjes bestudeerd zijn. En omdat deze 'familie' nooit op haar lauweren rust, genieten we van een vernieuwd vaatwerk terwijl de keuken tijdens de vakantieperiode grondig wordt getransformeerd. Comme chez Soi Rouppeplein 23, 1000 Brussel tel. 02 512 29 21 In 1995 redt Benoît Gersdorff een oude looierij van het verval door ze een smakelijke herbestemming te geven. Zijn cv mag er wezen: Sanglier des Ardennes (Durbuy), Ventre Saint-Gris (Brussel), Michel Haquin (Brussel, Genval). Daarna volgt Parijs: hij werkt er bij Lenôtre (Pavillon Elysée), twee jaar bij Lucas-Carton van Alain Senderens waarvan één jaar als rechterhand. Achttien maanden in de Sporting du Cap (Antibes), daarna een leerrijke periode bij l'Espièglerie (Namen). Zo krijgt hij zin om zélf het roer in handen te nemen. In februari 1995 is het zover, met l'Essentiel. Een prachtig pand met parking, bomen, terras, beekje, salon, bar, en ruimten die in elkaar overvloeien met brede muuropeningen. Een hartelijk decor met trompe-l'oeil moduleert de ruimte harmonieus. Het onthaal door de charmante bazin, vriendelijk personeel, de efficiëntie van Michel De Muynk, zowel in het restaurant als in de kelder... Stuk voor stuk voorproefjes voor een feestelijke keuken. Met de hulp van een energieke brigade, aangevoerd door Valéry Drenne (jong, maar toch al een pak ervaring uit L'Ecailler du Palais Royal en Comme Chez Soi), kan Benoît Gersdorff zijn passie van organisator de vrije loop laten en toezien op La Plage d'Amée. L'Essentiel Rue Roger Clément 32, 5020 Temploux tel. 081 56 86 16