Besparen op vierkante meters

De banken en verzekeraars stoten steeds meer kantoorruimte af in het Brusselse Central Business District. Dexia koos als eerste voor de strategische optie om zijn werkruimte af te bouwen. Vandaag bevestigt Dexia Bank België haar intentie om een aantal vestigingen te verhuren.

Los van de diepe crisis die de Frans-Belgische groep doormaakte, werkt Dexia al verscheidene jaren aan een strategie om de gebruikte kantooroppervlakte te verminderen. Tussen 2007 en 2011 kromp het kantoorbestand van Dexia in Brussel met 40 procent, van 225.000 tot 125.000 m². “Sinds eind 2008 proberen we de beschikbare ruimte rendabeler te gebruiken”, zegt Marc Awouters, hoofd van het vastgoeddepartement van Dexia Bank België (DBB). “In de functies die daarvoor het meest in aanmerking komen moedigen we telewerken aan.”

DBB heeft onlangs het laatste huurcontract dat ze nog lopen had in Brussel opgeheven. Het verouderde De Lignegebouw werd onlangs verkocht aan een Engelse investeerder. Net daarvoor was het contract van het Livingstonegebouw, waar tot 2011 de verzekeringstak DIB was gehuisvest, niet verlengd.

En DBB zal nog meer kantoorruimte op de huurmarkt brengen, zegt Marc Awouters: “Ten gevolge van de reorganisatie die voortvloeit uit de ontmanteling van de groep Dexia – waarvan Dexia Bank België nu geen deel meer uitmaakt – worden binnenkort verschillende verdiepingen van de Rogiertoren toegevoegd aan de 15.000 m2 kantoorruimte die op dit ogenblik beschikbaar is.”

Op zoek naar een huurder

In combinatie met het optimaliseringsplan moet dat de bank in staat stellen tegen het eind van het jaar niet minder dan 30.000 m2 moderne, ideaal gelegen kantoren ter beschikking te stellen voor verhuring. “Tegen 2014 komt 50.000 m2 vrij”, vervolgt Awouters. “Die willen we verhuren om onze vastgoedactiva zo goed mogelijk te valoriseren. Jones Lang LaSalle heeft dan ook een exclusief mandaat gekregen om in een eerste fase een huurder te vinden voor 30.000m2. Dat wordt bij voorkeur één huurder voor alle te huur aangeboden ruimtes. Naargelang de wensen van die huurder zullen we op het niveau van Dexia Bank België een masterplan ontwikkelen om ons personeel onder te brengen in de andere gebouwen.”

Dexia Bank België zou er in eerste instantie de voorkeur aan geven het Galileïgebouw naast de Kruidtuin volledig te ontruimen. Maar Awouters ziet een probleem: “De marktenzalen van de bank bevinden zich daar en we hebben onlangs het personeel van de verzekeringsafdeling verhuisd. Maar we zullen ons wel aanpassen…”, belooft hij. Intussen wordt aan de potentiële huurders ook een sleutelklaar B-scenario aangeboden. De bovenste verdiepingen van de Rogiertoren, goed voor 15.000 m2, zijn nu al vrij en werden helemaal bemeubeld. Die staan dus klaar om een eventuele huurder te ontvangen. Er zijn evenwel voorwaarden: het maag geen concurrent zijn of een huurder die botst met de ethische en commerciële waarden van DBB.

PHILIPPE COULÉE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content