BESPAAR TOT 75 % OP UW VERWARMING

Infraroodstralen in sauna’s en voor de behandeling van reuma hadden we al, maar voortaan kunt u er ook uw huis, kantoor of productiehal mee verwarmen. Kecotec uit Affligem ontwikkelde een elektrisch verwarmingssysteem met infrarood.

Ondernemers Hans en Johan De Kerpel waren jarenlang actief in de industrie. In 2003 besloten ze hun bedrijf te verkopen om samen met chief executive officer Patrick Goemaere over te stappen naar de projectontwikkelingsmarkt. Goemaere: “Tijdens onze zoektocht naar energiezuinige verwarmingssystemen kwamen we in contact met twee professoren, die werkten aan een nieuw type elektrische verwarming met infraroodstralen.” De academische mentaliteit van de onderzoekers botste echter met de commerciële aanpak van Goemaere en co. Het trio nam daarop het heft in handen en samen met een aantal partners maakten ze het systeem gebruiksklaar.”We hebben een eigen thermostaatsturing ontwikkeld en zo het energieverbruik van de oorspronkelijke toestellen met meer dan 30 % verminderd.” Kecotec investeerde al een kleine 3 miljoen euro in het project.

Het systeem bestaat uit panelen die worden aangesloten op het elektriciteitsnet en werken volgens het principe van de zon. “Bij een traditionele verwarming wordt de lucht via radiatoren opgewarmd. Door de lucht als drager te gebruiken, gaat veel warmte verloren. Onze panelen geven infraroodstralen af, zoals de zon. Zodra die ergens tegen aanbotsen, worden ze omgezet in warmte. Muren en vloeren nemen die warmte op en geven ze langzaam weer af.” De warmte zit niet in de lucht, maar in de aanwezige voorwerpen, wat het systeem ook geschikt maakt voor grote productiehallen. “De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over de ruimte. Bij traditionele systemen moet men bij hoge plafonds in de nok verwarmen tot soms wel vijftig graden Celsius om aan de grond twintig graden te halen.”

Volgens Goemaere is verwarming met infrarood 20 à 60 % goedkoper dan aardgas en stookolie en tot 75 % goedkoper dan elektrische verwarming. De installatiekosten zijn vergelijkbaar met andere systemen.

Wie de infraroodstralen niet zou vertrouwen, kan gerust zijn:”We gebruiken enkel het onschadelijke infrarood C, vergelijkbaar met onze menselijke biowarmte.” En ook aan het decoratieve aspect is gedacht. “De panelen worden ingewerkt in het plafond of opgehangen aan de muur zoals een schilderij. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en kunnen zelfs gepersonaliseerd worden met een bedrijfslogo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content