BESCHERMING TEGEN MALWARE

Roel Van Espen medewerker Trends

Spyware, adware en andere nare indringers vormen een constante bedreiging voor uw computer. Hoewel ze vrij onschuldig lijken, brengen ze de bedrijfswereld heel wat schade toe. Gelukkig kan u zich hiertegen wapenen met Hitman Pro.

Vier op vijf computers is besmet met ‘iets’. Het hoeft daarom geen virus te zijn dat uw volledige harde schijf onverbiddelijk formatteert. Vaak gaat het om – op het eerste gezicht – minder gevaarlijke programmaatjes. Maar op termijn kunnen die u heel wat kopzorgen opleveren en de prestaties van uw pc aantasten. Zo is er die vervelende spyware, die stiekem uw persoonlijke gegevens registreert: hoe vaak u surft op internet, welke websites u bezoekt, hoeveel e-mails u ontvangt, welke programma’s u gebruikt, enzovoort. Die informatie wordt dan doorgestuurd naar de ontwikkelaar van dat spywareprogramma. Op die manier wordt een archief met persoonlijke details opgebouwd, en daar geven commerciële bedrijven graag veel geld voor. Een andere plaag is adware: eveneens opdringerige software die ongevraagde reclameboodschappen op uw pc toont. Spyware, adware en aanverwanten kunnen we eigenlijk best omschrijven met een verzamelwoord: malware.

Schoon schip met Hitman Pro

Malware zit vaak verborgen in software die u bijvoorbeeld downloadt van internet. Maar hij kan ook door een of ander virus verspreid worden. Kortom: de kans dat uw computer hiermee te maken krijgt, is niet gering. U maakt dus maar beter schoon schip. En dat kan met het Nederlandse Hitman Pro (www.hitmanpro.nl).

Hitman Pro is in feite een gratis verzameling van verschillende antimalwaretoepassingen. Als u deze tool installeert, dan krijgt u namelijk het beste van onder meer CWShredder, Ad-Aware, Spybot S&D, Spy Sweeper en de Windows beveiligingsupdates. Hitman Pro beheert deze verschillende toepassingen en downloadt volledig autonoom de nieuwste updates. Zelfs de programma’s die niet zelf over een automatische updatedienst beschikken, worden door Hitman Pro bijgewerkt. Heel wat van deze toepassingen zijn sowieso gratis. Hitman Pro omvat echter ook enkele commerciële pakketten – zoals Spy Sweeper en Spyware Doctor. Het gaat dan om tijdelijke, gratis testversies. Maar als u al zo’n betalende versie op uw pc heeft, dan integreert Hitman Pro die naadloos in zijn module.

Sterke punten combineren

Is dit allemaal niet wat te veel van het goede? Neen. Geen enkel antimalwareprogramma is immers in staat om alle indringers op een pc te verwijderen. Experts raden dan ook het gebruik van meerdere tools aan. En dit is nu precies wat Hitman Pro doet. Door ze dus samen te gebruiken, combineert u alle sterke punten. Via een gebruiksvriendelijke interface kan u al die tools aansturen, zodat de ene na de andere uw pc controleert. Aan het einde van de schoonmaakbeurt krijgt u een uitgebreid rapport met eventuele malware die op uw pc aangetroffen werd. Die wordt overigens onmiddellijk verwijderd. Ter info: Hitman Pro draait op Windows 2000, XP en Vista. Houd er wel rekening mee dat niet alle onderliggende antimalwaretoe- passingen – zoals CWShredder en Spy Sweeper – al werken in Vista.

Zijn er ook nadelen verbonden aan Hitman Pro? Jazeker. Een scan – zeker de eerste keer – duurt erg lang, omdat hiervoor nu eenmaal alle onderliggende toepassingen moeten worden geïnstalleerd en gebruikt. Maar voor wat, hoort wat. Tijdens die operatie kan u vrij normaal voortwerken op uw pc, maar eigenlijk is dat niet aan te raden. En als u dat toch doet, dan wordt u om de haverklap gestoord door een rist schermen van de verschillende tools die een voor een geopend worden. Bovendien heeft Hitman Pro een deal met het onderliggende Spy Sweeper en Spyware Doctor, zodat u gepusht wordt om de betalende versies aan te schaffen. Dat resulteert zelfs in ongevraagde icoontjes op uw desktop. Jammer.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content