BESCHERM UW LAPTOP TEGEN DIEFSTAL

Meer dan 3 % van de draagbare computers die jonger zijn dan twee jaar wordt gestolen. Alvast enkele tips om het risico te beperken.

Diefstal van pc’s is uitgegroeid tot het tweede belangrijkste computerdelict, na het verspreiden van virussen. Elk jaar wordt 3,4 % van de draagbare computers van minder dan twee jaar oud gestolen. Van dat percentage wordt amper 3 % ooit gerecupereerd.

Toppunt is dat 80 % van de diefstallen binnen de onderneming gebeurt. En jawel, door medewerkers! Dit zijn enkele tips om te vermijden dat uw kostbare gegevens met de noorderzon verdwijnen:

Geen opvallende tas. Laat uw aktetas in de kast staan, ze is te opzichtig. Een onopvallende tas, type rugzak, is beter en vooral aan te raden als u gebruikmaakt van het openbaar vervoer.

Opgepast voor de autokoffer. Probeer om te beginnen uw computer niet al te opvallend weg te bergen op de plek waar u geparkeerd staat. Als u geregeld uw koffer als bergplaats gebruikt, doet u er goed aan er een stalen kabel in te monteren. Dat kan overdreven lijken, maar het is al meermaals een deugdelijke maatregel gebleken. Alle draagbare computers beschikken tegenwoordig over een slot waarin een speciale stalen beveiligingskabel past (Belkin, Trust, Kensington enzovoort).

Verplicht paswoord. Beveilig de toegang tot uw computer met paswoorden, zowel voor het opstarten van het toestel als om andere gebruikers toe te laten.

Markeer en verzeker uw computer. Verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in computerbeveiliging brengen systemen op de markt waarmee computers ‘getatoeëerd’ en ‘traceerbaar’ gemaakt kunnen worden. Volgens pionier Oxygen verminderen die het risico op diefstal met 90 %. Een van de aangeboden oplossingen is Oxygen Power 3, dat in België wordt verdeeld door het bedrijf SMP (tel. 014 53 84 50) en 200 euro kost. Het omvat een verzekering tegen diefstal gedurende drie jaar (meer bepaald in samenwerking met Ethias), een markering door middel van een sticker met identificatienummer (als die verwijderd wordt, laat hij een onuitwisbare afdruk achter die het moeilijker maakt om de computer door te verkopen) en internettracking via het programma Stoptrack. Fortis en Monsanto maken al gebruik van dit systeem.

In dezelfde lijn biedt AbsoluteSoftware (www.absolute.com)

een all-riskverzekering (Computrace) aan waarmee niet alleen een toestel op het internet getraceerd kan worden, maar ook alle gegevens van op afstand gewist kunnen worden.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content