Bertrand Andries (46): ‘We zoeken extra partners voor onze nieuwe divisies’

Bertrand Andries beklaagt het zich niet dat hij ja zei, toen zijn voorganger Henri van der Vaeren hem vorig jaar op de skilatten belde. Van der Vaeren verkaste naar SAP France & Maghreb. Hij had SAP Belux opgekrikt na de moeilijke periode 2009-’10. Of Andries voor hem wou invallen? “We zaten in een van de boeiendste innovatiecycli van de jongste twintig jaar”, zegt Andries.

De burgerlijk ingenieur heeft met een doctoraat van het Massachusetts Institute of Technology affiniteit met innovatie. Andries werkt bij SAP sinds 1997, vooral in productontwikkeling, verkoop en consulting. Hij is vooral verguld dat SAP Belux is uitgeroepen tot ‘market unit of the year’ in de regio Europa, Afrika en Midden-Oosten. Dat is een interne competitie op tien kritische succesfactoren als klantentevredenheid, aantal nieuwe licenties en financieel rendement.

SAP Belux groeide vorig jaar 16 procent, voor het leeuwendeel organisch.

SAP Belux doet beter dan de markt?

BERTRAND ANDRIES. “Het dubbele. Op de meeste terreinen winnen we marktaandeel, hoofdzakelijk op Oracle. Onze groei zit vooral in nieuwe activiteiten. Naast onze traditionele suite voor bedrijfsbeheer en de toepassingen daarrond, hebben we nu vier andere segmenten: de cloud, mobiel met onder meer de overname van Syclo in bedrijfsactiva- en fieldservicesbeheer, bedrijfsanalyse na de overname van BusinessObjects in 2008 en ten slotte databases en big data rond onze eigen database SAP HANA en de aankoop van Sybase in 2010. Ongeveer de helft van onze nieuwe licentie-inkomsten zit in die vier gebieden. Nieuwe licenties zijn de motor van deze industrie. Daarna kunnen we daar diensten en support leveren.”

Uw realtime database HANA wordt sterk gehypet. Wat brengt ze bij?

ANDRIES. “Met HANA vervang je schijven door elektronische geheugens met onze eigen databasetechnologie. De verwerking gebeurt 10.000 tot 100.000 keer sneller. Dat maakt nieuwe zaken mogelijk. Je hoeft bijvoorbeeld niet langer ‘s nachts bewerkingen te draaien omdat ze zo lang duren. Je krijgt de luxe om scenario’s te simuleren. Sinds februari is nu ook onze bedrijfsbeheersuite op HANA uit. Zeker in mobiele toepassingen wordt dat een reëel gebruiksgemak.”

Uw gemiddeld personeelsbestand daalt sinds 2009.

ANDRIES. “Dat is vorig jaar stabiel gebleven rond 260. Ons verloop ligt tussen 10 en 15 procent. Dat is laag voor een consultancyomgeving. In de kmo-markt ligt het accent op resellers. Sinds 1 januari schuiven we bedrijven met een omzet tot 500 miljoen naar hen door. We zoeken extra partners voor onze nieuwe divisies. NRB uit Herstal zal ons Managed Mobility Platform herbergen. Dat is een primeur in Europa. We zien veel nichespelers ad hoc mobiele toepassingen bouwen op een ad-hocinfrastructuur. Volgens ons zijn die niet overdraagbaar en niet schaalbaar. Op het hostingplatform van NRB zijn ze dat wel. NRB biedt een zeer competitieve prijs, ook voor onze resellers. Op die manier spreken we meteen de hele kmo-markt aan. Voor het topsegment rekenen we nog steeds op grote integratoren als Accenture, CSC en Deloitte. Ons motto is Run Better With Partners, RBWP.”

Ambitie voor het komende jaar?

ANDRIES. “Opnieuw ‘market unit of the year’ worden. Niemand heeft dat ooit twee keer na elkaar gedaan.”

B.L.

“De helft van onze nieuwe licentieinkomsten komt uit nieuwe segmenten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content