Bertelsmann in België

Een kluwen van vennootschappen herbergt de activiteiten van Bertelsmann in ons land. In vier van de zes internationale bedrijfsdivisies ontplooit het Duitse mediaconcern ook activiteiten in België. Trends zet ze op een rijtje en meet hun huidige maat. Eén nuance: op het moment van publicatie waren nog niet van alle dochtervennootschappen cijfergegevens voor 2005 beschikbaar.

DE MARKETINGAFDELING

Arvato is de media service provider van Bertelsmann. In ons land heeft die tak twee vestigingen: in Kontich en Antwerpen. De overkoepelende holding is Arvato Services Belgium. De twee operationele vennootschappen zijn Arvato Services NV (omzet 2005: 6 miljoen euro, 90 werknemers) en Arvato Print & Mail Services (omzet 2005: 9 miljoen euro, 116 werknemers). Dat eerste bedrijf was tot vorig jaar een dochter van De Post. Arvato is in ons land vooral een leverancier van marketingdiensten via mailings. Dat gaat van het leveren van adresbestanden tot het postklaar maken van de mailing. Daarnaast ontplooit de Bertelsmanndochter ook activiteiten als callcenter.

DE AUDIOVISUELE TAK

In België is de RTL Group allang geen onbekende meer. Dat komt vooral door de aanwezigheid van RTL-TVi op de kabel, een zender die marktleider is in het Franstalige landsgedeelte. De Luxemburgse groep baat nog twee andere televisienetten uit: Club RTL en Plug TV. Ook in de Belgische ether is RTL volop aanwezig, dankzij participaties in Bel RTL, Radio Contact, BXL. In 2005 behaalden de televisiestations en radiozenders in België samen 174 miljoen euro omzet en telden 560 werknemers. De RTL-dochter IP Belgium fungeert als reclameregie van de Franstalige commerciële omroepen. Daarnaast verkoopt IP Belgium ook reclameruimte voor verschillende radiostations (onder meer Contact en Top Radio) en magazines (onder meer Autogids, P-magazine en Ché). Onder de audiovisuele tak in België vallen ook het productiehuis Fremantle en het filmdistributiehuis Belga Films. Het eerste bedrijf is onder meer bekend van televisieprogramma’s zoals De Topmanager en Idool. Fremantle telt 40 werknemers en boekte in 2005 een omzet van 7,5 miljoen euro. Belga Films telt 21 werknemers en zag de jongste jaren zijn omzet stijgen tot 17,5 miljoen.

DE AFDELING ENTERTAINMENT

Voorlopig heeft Bertelsmann ook 50 % van de platenmaatschappij Sony-BMG in handen. Die participatie wil Bertelsmann volgens de recentste berichten echter verkopen. In België staan er bij Sony-BMG 23 mensen op de loonlijst. In 2004 had BMG 19 miljoen euro omzet, maar dat was zonder de resultaten van Sony Music, dat in november 2004 fuseerde met de platenmaatschappij van Bertelsmann. De omzet zal dus in 2005 gevoelig hoger liggen. Het spreekt voor zich dat de komst van de mp3-spelers zijn impact op de cd-verkoop niet heeft gemist. Daar staat wel tegenover dat de verkoop van dvd’s al een paar jaar boomt.

DE POSTORDERDIVISIE

De traditionele boekenclubactiviteiten van Bertelsmann verlopen in Franstalig België via France Loisirs Belgique (omzet 2004: 20,8 miljoen euro, 155 werknemers). Bertelsmanndochter ECI neemt het Nederlandstalige landsgedeelte voor haar rekening. ECI telde in 2004 net geen 100 werknemers en draaide een omzet van 29,1 miljoen euro. Vorig jaar was een relatief moeilijk jaar. Het aantal leden staat lichtjes onder druk en zoals alle postorderbedrijven in Europa voelt ook ECI de weerslag van het groeiende aantal internetaankopen. Daarom startte Bertelsmann in België begin dit jaar zelf met de internetwinkel Cosmox.be.

R.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content