Beren aan de macht

Paniek heeft zich meester gemaakt van de wereldbeurzen. Hoe moet het nu verder?

Het klassement van de Beleggerscompetitie werd de laatste weken grondig door elkaar geschud. De weinige deelnemers die mikten op een daling – via de aankoop van trackers short – deden de beste zaak, terwijl alle stieren moesten afdruipen. Toch verwachten we nog een spannend slot van de competitie, die op maandag 31 mei 2010 onherroepelijk wordt afgevlagd. Het staat buiten kijf dat de beurzen de komende weken zeer volatiel zullen zijn. De hamvraag is uiteraard wanneer de baisse zal stoppen en of er een nieuwe stijging zit aan te komen. Wie die vraag het best beantwoordt, maakt veel kans om de hoofdprijs, een luxeauto Infiniti, in de wacht te slepen. Dat alles kunt u volgen op onze website www.beleggerscompetitie.be.

Salamander

We interviewden salamander, een belegger uit Oost-Vlaanderen, die al geruime tijd aan de leiding staat. Hij is sinds 1985 actief op de beurs, al voegt hij er zelf aan toe dat dit niet altijd met evenveel succes is. Aanvankelijk mikte hij op Nederlandse en Franse midcaps, met als motivering dat ze meestal de hoofdindex outperformen, terwijl de kans bestaat dat ze in een overnamescenario meespelen. Voorts bekijkt deze deelnemer de beurzen technisch en selecteert hij de aandelen die oprijzen van de RSI-bodem met stijgende volumes en een draaiende MACD. Toch lonkt hij ook naar buitenkansjes, grotere aandelen die te ver waren teruggevallen, genre Renault, BAM, ING en KBC. “Als je in deze wedstrijd de usual suspects (Fortis, Umicore) koopt, loop je gewoon mee in een grote kudde, waaruit je nooit kan ontsnappen”, geeft hij nog mee.

Deze deelnemer ging à la baisse op de dag dat Goldman Sachs door de SEC ter orde werd geroepen. “Die beslissing was enkel gebaseerd op het feit dat de meeste indexen tegen het plafond van de stijgende trendlijn zaten en dat was de afgelopen maanden steeds een sein voor een kleinere (en nu blijkbaar een grotere) correctie.” Tot slot vroegen we hoe salamander naar de toekomst kijkt: “Voor de komende weken zie ik het eerder negatief in, de beurzen worden meer door de politiek dan door de cijfers geleid, één verkeerde klemtoon kan de beurs doen dalen of stijgen, wat haar eigenlijk compleet onvoorspelbaar maakt. Bovendien heeft de Amerikaanse beurs de Europese correctie niet volledig gevolgd, meestal heeft Amerika de leidende rol. Het wordt dus vooral de Dow-Jones in het oog houden. De strategie zal op dagbasis bepaald worden”, besluit hij.

Droogzwemmen

Voor u met beleggen begint, kan het geen kwaad om een tijdje droog te zwemmen. Dat advies geldt zeker wanneer u wenst te experimenteren met beleggingsproducten waarmee u geen ervaring hebt. Koop dus niet onmiddellijk aandelen in het echt, maar koop ze virtueel en volg de koersevolutie op de voet. Zeker voor meer complexe producten als opties, trackers en turbo’s verdient droogzwemmen aanbeveling. Pas dan kunt u zien welke invloed een koersstijging en -daling van het onderliggende aandeel heeft op de optie, de tracker of de turbo. (C)

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content