‘Belgische pensioenfondsen blijven solide’

In de eerste helft van 2022 krompen de reserves van de Belgische pensioenfondsen met 13 procent, maar dat is nog geen reden tot paniek. “De soliditeit van de fondsen blijft gegarandeerd: de financieringsgraad is op sectorniveau ruim voldoende. Dat alles blijkt uit de jaarlijkse bevraging van PensioPlus bij de leden”, klinkt het in een persbericht van de vereniging van Belgische pensioeninstellingen.

Het reële rendement oogt in de eerste helft van 2022 met minus 18 procent rampzalig. “Pensioenfondsen bieden op de lange termijn een goede bescherming van de koopkracht. 100 euro geïnvesteerd in 1985 is gemiddeld 306 euro in reële termen geworden en 741 euro in nominale termen”, stelt PensioPlus.

Pensioenfondsen zijn langetermijnbeleggers, die zich in principe niet veel van schommelingen op de markten hoeven aan te trekken. Een run op het pensioenfonds kan nooit gebeuren, want de gerechtigden kunnen hun geld niet zomaar opvragen. “Het mechanisme waardoor liquiditeitsproblemen voor de Britse pensioenfondsen dreigen, is eigen aan Angelsaksische fondsen”, zegt PensioPlus-voorzitter Brigitte Bocqué. “Het wordt, voor zover ik weet, niet gebruikt bij Belgische pensioenfondsen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content