Belgische god in Frankrijk

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

De koekjesproducent Poppies, Agfa Health Care en Solvay krijgen de Prijs voor de Beste Belgische investeerder in Frankrijk.

De prijzen voor de beste Belgische investeerder in Frankrijk worden toegekend door Invest in France Agency Benelux, de dienst die investeringen bij de zuiderburen promoot, de Franse Ambassade in België en Trends. De jury, waarin ook leden van de Franse Kamer van Koophandel in Brussel en vertegenwoordigers van de Belgisch exportdiensten als Flanders Investment and Trade zetelen, heeft drie laureaten aangewezen.

De eerste winnaar is de West-Vlaamse koekjes- en gebakproducent Poppies International. Het West-Vlaamse bedrijf krijgt de prijs voor ‘beste structurele investering’. Poppies International is sinds 2001 in Frankrijk actief. Toen nam het in Frankrijk sectorgenoot Berlidon over, een producent van donuts en beignets. De vestiging in Laudun, in de Languedoc-Roussillon werd geregeld uitgebreid. In 2008-’09 investeerde Poppies 2 miljoen euro in de bouw van een koel- en diepvriestoren.

In 2010-’11 maakte het bedrijf van CEO Frans Castelein 6 miljoen euro vrij voor de uitbreiding van het bedrijf en werd een nieuwe productielijn opgestart. Voor de periode 2013-’14 staat nog een investering van 4 miljoen euro gepland. Poppies International telt in Frankrijk 200 medewerkers. Op een omzet van 145 miljoen euro genereert het 21 miljoen in Frankrijk.

Agfa investeert in O&O

De prijs voor de beste innovatieve investering gaat naar Agfa Healthcare, de divisie medische beeldvorming van de Belgische groep. Wereldwijd haalt Agfa een omzet van 1,5 miljard euro, in Frankrijk bedraagt de omzet 93,6 miljoen euro. Agfa Health Care, sinds 2006 een autonome afdeling van Agfa-Gevaert, krijgt de prijs omdat het zijn O&O-investeringen in Frankrijk de voorbije jaren gestaag heeft opgetrokken: van 6,5 miljoen euro in 2009 over 6,8 miljoen euro in 2010 tot 7,4 miljoen in 2011.

Het O&O-centrum in Artigues bij Bordeaux speelt daarin een centrale rol, er werken 170 vorsers. Het O&O-centrum behoort tot de belangrijkste vijf centra van de beeldvormingsgroep. In achttien maanden is het aantal medewerkers gestegen van 98 naar 116. Het komende anderhalf jaar worden nog twintig medewerkers aangeworven. Vorig jaar werd 200.000 euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de vestiging. In Frankrijk heeft de groep de voorbije jaren een aantal belangrijke contracten binnengehaald bij grote ziekenhuizen.

Lof voor Solvay/Rhodia

De jury reikt ook een aparte prijs uit aan het chemische bedrijf Solvay. De reden is de overname van de Franse sectorgenoot Rhodia in 2011. Al was Solvay daarvoor al sterk aanwezig in Frankrijk. Voor de overname van Rhodia bevond de belangrijkste Solvay-vestiging zich in Tavaux, in de Franche-Comté. Ze is gespecialiseerd in de productie van pvc en speciale polymeren voor onder andere de bouwsector.

In Tavaux werd onlangs nog 96 miljoen euro geïnvesteerd en werden 94 extra banen gecreëerd. Tussen 2006 en 2011 investeerde Solvay meer dan 500 miljoen euro in Frankrijk. Dit was natuurlijk klein bier vergeleken met de overname van Rhodia in april 2011. De nieuwe groep met een omzet van 12 miljard euro en 30.000 werknemers is een mondiale topvijfspeler geworden in de chemische sector. Het chemisch concern telt nu veertien industriële vestigingen en vier O&O-centra in Frankrijk. In totaal zijn er in de Franse zeshoek 7000 werknemers aan de slag. De overname leidde tot synergieën, maar die veroorzaakten in Frankrijk geen jobverlies.

ALAIN MOUTON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content