Belgische bedrijven scoren zwak in corporate governance

Het Amerikaanse weekblad BusinessWeek onderwierp 1785 niet-Amerikaanse bedrijven aan acht criteria van deugdelijk bestuur. Belgische bedrijven scoren laag. Agfa-Gevaert haalt bij ons de eerste plaats.

Het Amerikaanse weekblad BusinessWeek onderwierp 1785 niet-Amerikaanse bedrijven aan acht criteria van deugdelijk bestuur, zoals de samenstelling van de bestuursraad en het auditcomité, het aandeelhouderschap en de lonen van managers. Elk bedrijf kreeg een score toegekend. België bengelt aan de Europese staart met een gemiddelde score van 52,72 % voor de vijf beste Belgische bedrijven. Dat ligt ver onder het gemiddelde van de Europese buren Groot-Brittannië (98,42 %), Frankrijk (91,58 %), Nederland (87,66 %) en Duitsland (76,94 %).

Scheelt er iets met de Belgische bedrijven? Jean-Nicolas Caprasse van Deminor, dat de belangen van minderheidsaandeelhouders behartigt, relativeert: “België heeft geen traditie in de bekendmaking van managerslonen. Dat haalt de resultaten naar beneden. Maar het betekent niet dat België deugdelijk bestuur minder nastreeft dan Frankrijk. Daar bestaat bijvoorbeeld nog altijd het dubbele stemrecht voor bepaalde aandeelhouders.”

Het best geklasseerde Belgische bedrijf in de rangschikking is Agfa-Gevaert (zie tabel: Deugdelijk en ondeugdelijk bestuur). Woordvoerder Johan Jacobsen: “We waren een van de eersten om de internationale boekhoudnorm IAS in te voeren en onafhankelijke bestuurders in de raad van bestuur te laten zetelen. Momenteel zijn zeven van de elf bestuurders onafhankelijk.” De beste bedrijven uit de rangschikking bevestigen de resultaten van het Best Boards-onderzoek dat Trends eerder uitvoerde in samenwerking met het Instituut voor Bestuurders (zie Trends, 20 mei 2003). Ook daaruit kwamen Interbrew, Agfa-Gevaert en Barco als winnaars uit de bus.

Slechtste leerling uit de BusinessWeek-lijst is Omega Pharma. Marc Coucke reageert verwonderd: “We zouden zelfs de slechtste van alle Europese bedrijven zijn. Als ik de criteria bekijk, presteren wij overal goed. We hebben drie onafhankelijke bestuurders, we rapporteren de gezamenlijke vergoedingen, onze kwartaalcijfers zijn op tijd. Ik begrijp het niet goed.”

Terwijl vroeger enkel lippendienst werd bewezen aan deugdelijk bestuur, is de confrontatie met de aandeelhouders nu des te harder. Bedrijven als Eurotunnel, DaimlerChrysler en Picanol mochten onlangs ondervinden wat de kracht van de aandeelhouders kan zijn. Al 21 landen in Europa volgden Groot-Brittannië in het opstellen van gedragscodes. Er rijst een hele industrie van consultants, belangenverdedigers en ratingbureaus die op de uitvoering van corporate governance toezien. Ook in België wordt verder gesleuteld aan de standaardisering van de corporate-governanceregels. Caprasse: ” Maurice Lippens leidt een werkgroep van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) die de drie traditionele codes van het VBO, de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen en de vroegere Beurs van Brussel probeert te bundelen tot één coherente gedragslijn.” De eerste resultaten worden voor de zomer verwacht.

Xavier Carbonez

“België heeft geen traditie in de bekendmaking van managerslonen. Dat haalt de resultaten naar beneden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content