BELGIË VAKANTIELAND

De Nederlandse Désirée van der Valk leert als incoming agent buitenlanders een verrassend België ontdekken. Want ondanks de dioxine blijft de Belgische keuken vreemdelingen lokken.

De eerste vraag voor de nv Destination Belgium gaat vandaag steevast over het eten. Vlees noch ei mag, alles verandert in vismenu’s. “De dioxinecrisis heeft gelukkig enkel invloed op het eetstramien, niet op onze boekingen,” glimlacht algemeen directeur Désirée van der Valk. In mei 1996 opende Van der Valk een kantoor op de luchthaven, en daarmee is zij nog steeds de enige incoming agent in Zaventem. “Ik zag tijdens mijn reizen dat er behoefte aan was. Op alle luchthavens in het buitenland heb je een kantoor waar toeristen voor informatie over het land terecht kunnen. We geven inlichtingen, regelen de transferts naar het centrum van Brussel, verzorgen de boekingen in hotels, verkopen citytours.”

Het kantoor in Zaventem richt zich vooral naar toeristen. Het hoofdkantoor van Destination Belgium bevindt zich in Schaarbeek, en mikt hoofdzakelijk op zakenreizigers. “We verzorgen de volledige logistiek voor buitenlanders op congressen en seminaries in België,” legt Désirée van der Valk uit. Een netwerk van buitenlandse reisagentschappen brengt de buitenlanders naar Destination Belgium. “Dit is een zeer persoonsgebonden business. De buitenlandse reisagent stelt vertrouwen in ons om de opdracht goed af te handelen.”

In 1998 leverde de incoming agent 50.000 hotelbedden aan vreemde gasten, goed voor een omzet van 98 miljoen frank. De aandelen van de nv zijn voor het grootste deel in handen van Désirée van der Valk, die zes werknemers heeft.

Destination Belgium werd in 1992 opgericht, nadat Désirée van der Valk een punt zette achter een internationale hotelcarrière. Die bracht haar van Brussel naar Venezuela, en terug. Zelf is zij van Nederlandse origine. “België is een surprise package. Buitenlanders hebben geen idee van het land, maar ze zijn steeds aangenaam verrast. Kunst, cultuur, het lekkere eten in authentieke restaurants en cafés leiden tot trouwe terugkerende congresgangers.”

De grote Vlaamse steden staan vooraan op de hitlijst, Luik komt langzaamaan opzetten. Van der Valk werkt hoofdzakelijk met Scandinaviërs, Spanjaarden, Zwitsers en sporadisch een onderdaan van Uncle Sam. De buitenlanders verblijven gemiddeld 1,8 nachten in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content