België lonkt

Ad Van Poppel medewerker Trends

Hunkemöller is marktleider in de Benelux als het gaat om onderkleding voor vrouwen. België krijgt meer aandacht, want Belgische vrouwen besteden meer aan ondermode.

Tegen het einde van het jaar zal Hunkemöller in het Belgisch straatbeeld aanwezig zijn met posters in de bushokjes. Die affiches moeten met het oog op de eindejaarsfeesten de lingerie van de keten extra onder de aandacht brengen. Hunkemöller (onderdeel van Vendex-KBB) is marktleider in de Benelux, met een aandeel van 16% in Nederland en 9% in ons land, maar onze noorderburen krijgen die sensuele posters niet te zien. Toch zijn de meeste winkels van het concern nog wel benoorden Wuustwezel te vinden: 117 tegen 65 in België en Luxemburg, en 48 in Duitsland.

De reden is dat België een belangrijke markt is voor de keten van lingeriezaken. Wie in september door Namen reed, kon daar via de abri’s vernemen dat Hunkemöller er ‘de mooiste lingerie-zaak van het land’ opende. Vorig jaar heeft het bedrijf, voor de eerste maal sinds de komst in ons land in 1978, reclame in de tijdschriften gevoerd.

“Vroeger was ondergoed een low-interest product, maar de jongste vijf jaar is er een grotere modegevoeligheid. Er is een grotere emotionele interesse in ondermode. Voor verschillende momenten is er bijvoorbeeld een andere BH: voor sport, fitness, uitgaan of werken”, weet Ben Suidman, managing director Hunkemöller en één van de twaalf mannen op een personeelsbestand van 1500 vrouwen. “Die veelzijdigheid willen we in onze winkels laten zien. Bovendien willen we àlle vrouwen bedienen. In bovenkleding zijn er veel verschillen. In onderkleding is men weinig discriminerend in de keuze van de winkels.” Daarmee bedoelt hij dat voor bovenkleding er veel meer aanbod van nichewinkels is. In de ondermode is dat veel minder het geval. En dat maakt de concurrentie scherper.

Dat zijn echter zaken die net zo goed voor Nederland als voor België gelden. Waarom is er dan meer aandacht voor ons land? Suidman: “We willen doorgroeien op de Belgische markt, een sterk modeprofiel ontwikkelen en als een specialist gezien worden. België is één van de meest gevoelige markten inzake vernieuwing. En er is de druk van de concurrentie. In de laatste jaren zijn er grote spelers bijgekomen als H&M en Etam.” Daarnaast is er de bestaande markt, in de vorm van ketens als C&A en Superconfex en zijn er de vele winkels van zelfstandigen. Maar ook: de Belgische klant geeft veel meer uit aan onderkleding. “De gemiddelde klant in België geeft 5000 frank per jaar aan lingerie uit. Dat is bijna het dubbele van Nederland”, weet Suidman. Het aantal BH’s dat vrouwen jaarlijks kopen, is aan beide zijden van de grens gelijk (twee), maar de Belgische consument koopt mooiere en duurdere producten.

Het doorgroeien van de keten moet onder andere gebeuren door het openen van nieuwe vestigingen. In de grote steden zijn er al Hunkemöller-winkels en de expansie moet nu gebeuren in de wat kleinere entiteiten. “Dan kijk je naar plaatsen met 30.000 tot 35.000 inwoners. Zo komt er een tiental winkels bij”, aldus Suidman.

De vestiging in Namen is hierin een proefproject. “België loopt voorop bij vernieuwingen. Belgen pikken trends eerder op en zijn heel gevoelig voor de juiste winkelsfeer”, zegt Suidman. “We zijn constant bezig met vernieuwing. Het presentatiemateriaal verandert, halogeenlampen worden netjes weggewerkt. De klant wil rust. We willen kwaliteit uitstralen en de producten tot hun recht laten komen. De klant wil ook continu iets nieuws zien. Zo zullen er steeds nieuwe foto’s aan de wand hangen.”

Hunkemöller voelt dat ook andere ketens de klanten kunnen bekoren. “De koek wordt niet groter. H&M en Etam hebben druk gegeven aan de onderkant van de markt en bij de groep van de jonge consumenten.” Daarnaast is er ook Inno dat zich als specialist opstelt en hebben zaken als GB en Cora steeds meer merkproducten van lingerie in huis.

Dé manier om die druk te verlichten is volgens Suidman tonen “dat je heel leuke dingen hebt voor iedereen”. Aan het basisconcept wijzigt Hunkemöller weinig. Suidman: “We zijn een op-en-top speciaalzaak. We zeggen ook: ‘ Hunkemöller for AnyBody‘. Elke vrouw moet naar haar smaak en maat voor lingerie bij Hunkemöller terechtkunnen: het jonge meisje, haar moeder en de moeder van de moeder. We gaan in BH’s van heel kleine maten tot en met een G-cup. We combineren de kracht van de speciaalzaak met die van een keten. We hebben 100% eigen merken, op wat Sloggi-producten na. In de winkel hebben we de adviserende verkoopfunctie hoog in het vaandel.”

De kracht van de keten schuilt onder meer in de uniformiteit. Daarnaast heeft de keten als marktleider een grotere aankoopkracht. “Je krijgt een actueel artikel voor een scherpe prijs. Value for money geldt voor het eigen merk. Hunkemöller is het merk”, zegt Suidman. De verschillende productgroepen (zoals nachtkleding, zwangerschapsproducten, basics, badkleding, actuele artikelen) vallen daaronder.

Vooral logistiek moeten de zaken goed draaien. Als een BH in alle maten en alle kleuren aanwezig moet zijn, dan betekent dat al gauw 60 verschillende varianten van een artikel.

Hunkemöller laat vier keer per jaar een folder, in een oplage van twee miljoen, huis-aan-huis verspreiden in de ‘verzorgingsgebieden’. De editie met de feestdagen als thema is luxueuzer. Suidman verwacht veel van de millenniumfeesten. In bovenkleding zijn augustus en september de belangrijkste maanden, in onderkleding zijn dat november en december. Het zichzelf verwennen speelt daarin een rol.

“Met kerst en vooral nieuwjaar is de kleding feestelijk en daar hoort een andere BH bij”, aldus Suidman. Maar lingerie is ook een geschenk. “Steeds meer mannen geven graag een luxesetje aan hun vrouw.”

ad van poppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content