België exporteert drie miljoen kerstbomen

Duitsland is de grootste producent

Duitsland is Europa’s grootste kerstboomproducent, goed voor 22 miljoen bomen per jaar. Ter vergelijking: België verhandelt zowat vier miljoen bomen per jaar. In 2010 schommelde de prijs rond 10 euro voor een gewone fijnspar van anderhalf tot twee meter hoog, 20 euro voor een even grote Fraser-spar en 25 euro voor een Nordmann-spar. “Die prijzen gelden alleen in de productieregio. Zodra er vervoer aan te pas komt, schieten de prijzen de hoogte in. Dezelfde Nordmann kost in Brussel 45 euro, in de Galeries Lafayette in Parijs 70 euro en op het Rode Plein in Moskou 100 euro”, zegt Dominique Raymackers van UAP.

Heidens feest wordt christelijke traditie

Groenblijvende bomen staan sinds de oudheid symbool voor vernieuwing. Afhankelijk van de regio versierde men bij de winterzonnewende – wanneer de dagen langer worden – hulst, olijfbomen of dennen met appels, tarwe of soms noten, waarna de boom werd verbrand. “Om te kunnen concurreren met dat heidense feest legde de kerk in het jaar 354 de geboortedag van Christus vast op 25 december en nam ze het sterke symbool van de kerstboom over”, vertelt Dominique Raymackers, voorzitter van UAP, de Ardense vereniging van boomkwekers.

80 procent is voor de export

Van de vier miljoen kerstbomen die in België worden gekweekt, wordt 80 procent uitgevoerd naar Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met die zowat 3,2 miljoen sparren is België het op één na grootste exportland van naaldbomen in Europa, na Denemarken. “Denemarken is marktleider in de productie van de Nordmann-boom, maar dankzij onze centrale ligging is ons land interessant voor het transport”, weet Guillaume Coppée, directeur van kerstboomdistributeur Green Attitude.

Belgisch label

Er bestaan verschillende kerstboomlabels, afhankelijk van het land van herkomst. Het label Véritable, een gedeponeerd merk van de Ardense kerstboomproducenten, staat garant voor een zekere versheid, vorm en symmetrie van de boom. “De bomen krijgen ook een kleur-etiket volgens hoogte en kwaliteit”, zegt Dominique Raymackers.

Made in Wallonië

Het kan vreemd klinken, maar sinds 1 april is het verboden om sparren te kweken in bosgebied. De kweek gebeurt dus uitsluitend op landbouwgrond. In België, waar de verkoop van kerstbomen een jaaromzet van 35 miljoen euro oplevert, is de productie vooral geconcentreerd in Wallonië, meer bepaald in de provincies Luxemburg, Namen en Luik. “De Waalse bodem is zuurder en armer dan de Vlaamse. Omdat sparren geen rijke bodem nodig hebben, is het zuiden van het land heel geschikt voor de kerstboomkweek”, legt Coppée uit.

Koop uw boom online

U kent het probleem wanneer u de kerstboom in de auto laadt, naar de woonkamer draagt en na de feesten weer naar buiten sleept: u laat een dik spoor van naalden achter. Maar het kan ook anders. Bedrijven als Sapins.be, die jaarlijks zowat 7000 kerstbomen leveren aan Disneyland Parijs, de Champs Elysées en het Ritz in Parijs, bekommeren zich om alles, van de levering tot de ophaling. “Op ons internetplatform kun je ook een versierde of besneeuwde kerstboom bestellen, bedekt met witte, rode of zwarte kunstsneeuw”, aldus Grégory Descamps, verkoopmanager van

Sapins.be.

CORALIE RAMON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content